Verskil tüsken versys van "Wikipedia:Algemene Nedersaksische Schriefwieze"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
KGeen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 341:
 
===Klinkers===
*De lange e-klank, zoals in het Franse ''militair'' (en alle regionale varianten) wordt geschreven als ae (vergelijkbaar met het Deens: ''milit'''æ'''r'', ''litter'''æ'''r'', ''million'''æ'''r'' en het Duits: ''milit'''ä'''r'', ''liter'''a'''risch'', ''million'''ä'''r'').
*De lange i-klank, zoals in het Nederlandse ''beer'' (en alle regionale varianten), wordt net als in het Nederlands geschreven als ee.
*De /ao/ en /ae/ worden gebruikt in woorden die etymologisch gezien een /aa/-klank hebben (ao: haolen [halen], laoten [laten], waoter [water]; ae: daeken [daken], maer [maar], tael [taal]), de /oa/ en /ea/ in woorden die etymologisch gezien een /oo/-klank of andere klank hebben (oa: oaver [over], boaven [boven], oaven{{Small()|d}} [oven]; ea: deaken [deken], mear [meer], leaven [leven]). Het Gronings en het Twents vormen hier de uitzondering op, hier schrijft men de /ao/ altijd als /oa/. De reden dat deze klank in Groningen anders wordt geschreven is omdat de Groningse /oa/ 'donkerder' klinkt dan de zuidelijke /ao/. Het Gronings kan soms beide klanken naast elkaar hebben (bv. ''loat'' [loːt] versus ''aof'' [ɔːf]), dit onderscheid kan op deze manier aangegeven worden. Het Twents vormt een uitzondering op deze regel vanwege de lange traditie van het schrijven van de /oa/. Alhoewel woorden als: ''koor, ore, poorte'' vóór een r als ao klinken, worden ze geschreven met oo/o).