Verskil tüsken versys van "Schaarpezeel"

37 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
geen bewarkingssamenvatting
K (Servien hef de zied Sjaarpezeil herneumd naor Schaarpezeel over n deurverwiezing heer: Barnevelds van emaakt)
}}
[[Bestaand:Plaotsnaambord_Schaarpezeel.jpg|right|200px]]
'''SjaarpezeilSchaarpezeel''' of([[Utrechts-Alblasserweerds]]: ''Sjaarpezeil'', Sjaarpezeel''' (tegenwoordig ok wel:of ''Schaarpezeel''; bienaom: ''Sjaarpedaarp'') is n daarp en gemeente in de [[Gelderse Vallei]], in de [[Nederlaand]]se [[pervincie|provinsie]] [[Gelderlaand]]. De gemeente had op [[1 mei]] [[2014]] zo'n 9.474 inwaonersinwoners waorvan ongeveer 6.000 stemgerechtigd waorenwaren. De gemeente SjaarpezeilSchaarpezeel bestaot uut t gelieknaomige daarp mit de buurtsjappenbuurtschappen Ruwinkel en De Haor en n deel van de buurtsjapbuurtschap [[Moorst]].
 
== GesjiedenisGeschiedenis ==
Eeuwen gelejenelejen was in Nederlaand nog spraoke van versjillendeverschillende staotjes mit an de leiding bissjoppenbisschoppen, graoven, haartogen en laandheren. Ze probeerdenprobeerde hun macht te vergraotenvergroten deur t veroveren van grondgroend. Natuurlik ging dit gepaord mit onderlingeoenderlinge twisten en oorlogen. In grensgebiejen van die oorlogen wieren verstaarkingen en verdedigingswaarkenverdedjigingswaarken gebouwdebouwd. Vermoedelik was dat ok t geval op de Veluwe, in t grensgebied van de toemaolige regio's 't Sticht' (wat noe de provinsie Utrecht is) en 'Gelre' (wat noe de provinsie Gelderlaand is). Juust in die grensgebiejen wiedenwieren burchten en kastelen gebouwdebouwd, die konden as veilige plek gebruukt wordenworren.
 
== Naom ==
De naom van t daarp is te verklaoren as "sjaarpeschaarpe zaol", waor ze n ''burg'' of ''verstaarking'' bedoelen. SjaarpezeilSchaarpezeel was n schaans op de grens van [[Gelre]] en t [[Sticht]]. Bie t plekje staot t Huus SjaarpezeilSchaarpezeel, wat in de [[14e eeuw]] veur t eerst genoemdeneumd wordtwort en t bezit was van de heren van SjaarpezeilSchaarpezeel.
 
== Uutspraoken ==
In de omliggendeumliggende daarpen van SjaarpezeilSchaarpezeel heur je versjillendeverschillende plaogerige uutspraoken over t daarp:
* [[Bunsjoten|Bunschoten]]: ''De sjaopharder van Sjarpezeel sjeert z'n sjaopen dat t zund en sjangt is''.
 
* [[Bunsjoten]]: ''De sjaopharder van Sjarpezeel sjeert z'n sjaopen dat t zund en sjangt is''.
* [[Putten]]: ''In Sjaarpezeel sjeren ze de sjaap dat 't zund en sjaand is''.
 
{{Gelderlaand}}
 
{{Dialekt|wvel|SjaarpezeilBarreveld|Algemene Nedersaksiese Sjriefwieze}}
 
[[Kategorie:Gemeente in Gelderlaand]]