Verskil tüsken versys van "Groesbeek"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Servien hef de zied Groesbeek herneumd naor Groesbeek (gemeente)
 
niej (of-esplitst)
Regel 1:
'''Groesbeek''' is n darp in de [[Groesbeek (gemeente)|gelieknamige gemeente]], in de [[Nederlaand|Nederlandse]] [[pervincie|provinsie]] [[Gelderlaand|Gelderland]]. t Ligt in t [[Riek van Nimwaege]], ten zuden van [[Nimwaege]]. Groesbeek ligt in n bultachtig en bosriek landskap, dat in Duutsland in t uutgestrekte [[Riekswold]] (''Reichswald'') wieter löp.
#DEURVERWIEZING [[Groesbeek (gemeente)]]
 
== Geskiedenis ==
De bulten en dalen van Groesbeek bunt rundum 200.000 jaor elaeden ontstaon deur de veurletste [[iestied]], t [[Saalien]]. Ter heugte van t Groesbeek van noe kwam t [[gletsjer|gletsjer-ies]] tot stilstand. Op t hoogste punt kump Groesbeek 90 meter bovven t [[Normaal Amsterdams Peil|NAP]] oet. Den name Groesbeek kump af van de bekke dee ooit van de NH Karke in oostelike richting streumden.
 
Opgraovingen hebt an-etoond dat Groesbeek al vanof de Romeinse tied bewond wierd. Zo wierden in [[Barg en Dal (Nederland)|Barg en Dal]] Romeinse pötte en pännekes evonden. Villa Gronspech is vanof 1040 tot 1699 in t bezit van de Heren van Groesbeek ewest. In 1990 wierden tiedens warkzaamheden an den Hoflaon resten van t kasteel van de Heren van Groesbeek op-egraoven.
 
== Musea ==
* [[Nasionaal Bevri'jdingsmuseum 1944-1945]]
* [[Museumpark Orientalis]] (veurmalig Biebels openlochtmuseum)
* [[Afrika Museum]]
 
== Jaorlikse evenementen==
* [[Karnaval]]soptocht
* [[Zevenheuvelenloop]]
* [[Nimwaegse Veerdaagse]] (meerdaagse langenofstandsmars in de darde wekke van [[juli]] met ok völle deelnemmers uut t butenland)
 
[[Kategorie:Achterhooks artikel]]
[[Kategorie:Plaotse in Gelderlaand]]