Verskil tüsken versys van "Vechte"

4 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
geen bewarkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
[[Image:Location Overijsselse Vecht.PNG|thumb|right|250px|De Vechte]]
De '''Vechte''' is een'n [[revier|regenwäterrevierregenwäterreviere]] in [[Duutslaand]] en [[Nederlaand]] ([[Oaveriessel]]). De revierreviere is 167 kilometer laank, waorvanwoarvan 60 km in Nederlaand. Heur oorsprongoorsprunk lig in 't [[Munsterlaand]] en ze mondt bi'-j [[Zwolle]] uut in 't [[Zwärte Wäter]] mit een'n debiet van 45 töt 83 kubieke meter per secondesekonde. 't Streumgebied van de Vechte beslöt 3780 vierkaante kilometer. DeD' eerste schriftelijkeschriftlike vermelding van de Vechte stamtstamp uut um-en-bi'-j [[1232]] en stiet in de [[Quedam narracio]], tenzijtenzi-j de [[Vidrus]] daorasdoaras [[Tacitus]] en [[Ptolemaeus]] 't oaver hebt dezölfde revier is as de Vechte.
 
In 't [[Nederlaands|Nederlaans]] nuumt ze de Vechte de 'Vecht', en vake de 'Overijsselse Vecht' umde-'j jajoa ok de [[Vecht (revier)|Utrechtse Vecht]] hebt. In Duutslaand het de revierreviere de 'Vechte'. 't Oaveriesselse laandschop um de Vechte nuumt ze 't (Oaveriessels) [[Vechtdal]].
 
=='t Vechtdal==
In Nederlaand stroomp de Vechte tussentussn 'n heuger eleengnelèèngn regio's DrentheDrèènte en TwenteTwèènte deur langes de zuudzied van 'n veur disse reviere opvallendopvallnd breed dal. 't Oorsprunklike dal van de Oer-Vechte is evörmdevörmpt in de veurleste iestied ('t Saalien). Smeltwater dat tente zudenzuudn van 't laand-ies naornoar 't wessenwestn streumdenstreumdn, hef zich diepe in 't laandschaplaandschop in-esnedenesnèèdne. Fluvioglaciale zaandenzaandn hebt dit oerstroomdal later veur 'n grotengrootn deel op-evuld. Deur ofsnoering van de erosiedalen in 't Weichselien bleefdenbleevn ok in 't Holoceen de ofwatering muuilik. In de hierdeur ontstaone of-esnoerde meerties ontwikkelden zich venne.
An 'n noordzied van dit oerstroomdal löp noe de Reest, wölken zien oorsprung haren in 't uut-estrekte venne. In 'n Middeleewen ontstön op de zaandgronden van de Vechte 'n esdörpenlaandschap. Op de heuger eleengn ruggen ontstön bi'j de dörpen akkerbouwkompleksen, ok wel essen ehieten. Disse essen wörn grotendeels bemest met mest van schaopen die 'n stukkie van de reviere vandan eleengn heidevelden graosden. Disse mest wörn in de potstal kombineerd met heideplaggen en vervolngns op de essen bracht. Daordeur ontstön der op de essen 'n, op sommige plekken meer as 'n meter dikke, laog zeer vruchtbare grond. Boavendien wörn 't reliëf op disse meniere verder verstarkt. Langes de reviere laangn de gröslaanden (deels heui-, deels weidegrond). 't Dal tussen de heuger eleengn essen in is 't Vechtdal in smallere zin.
4.001

bewarkingen