Verskil tüsken versys van "Sallaand"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
NaegelBot (Oaverleg | bydragen)
K Bot: automatiese tekste vervöngen (-Kattegerie: +Kategorie:)
Regel 21:
Geologisch eziene bestiet 't miest van 't laandschop uut leeglaand bedekt mit reviersediment. In 't oosten bint grote moerassen dreugelegd umme weilaanden te creëren. Dizze moerassen vörmden samen mit de Holterbarg de netuurlijke grèenze mit Twente. Op de Holterbarg bint stokken van 't veurhen wied uutestrekte [[Heed (vegetasie)|heide]]laand bewaord ebleben. In 't noordwesten is uut ontgonnen [[Vene (grondsoorte)|veengebieden]] leegliggend laand ontstaon det in de tied van de [[Zuderzee]] wal oaverstreumen wol.
 
't Hoogste punt van Sallaand is de [[LemelerbergLemelerbarg]] bi'j [[Lemele]] (81 meter boben de zeespiegel); op de [[Tankenberg]] in Twente nao 't hoogste punt van Oaveriessel. 't Leegste punt is de polder [[Mastenbroek]] in de stedendreihoek Asselt, Kampen, Zwolle (2 meter onder de zeespiegel).
 
Sallaand hef een köppel revieren en streumpies, die rieke laogen revierklei hebt ofezet. De veurnaamste van dizze waterwegen is de [[Iessel]]; wieder hej 't [[Zwärte Wäter]] en de [[Vechte]]; de [[Regge]], die vanuut Twente Sallaand instreumt en bij Omm in de Vechte uutmondt; de [[Schipbeek]] en de [[Soestwetering]], die bi'j Zwolle mit een paar kleinere streumpies samenkomp umme 't Zwärte Wäter te vörmen.