Verskil tüsken versys van "Wikipedia:Algemene Nedersaksische Schriefwieze"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
een paor wiezigingen per 2018 (zie overlegzied) -> de spelling van de c volgt et Stellingwarfse principe
Regel 28:
|aa (Nederlands)
|-
|''ää''
|gebruiktwordt gebruik als er verschillende aa's naast<br />elkaar bestaan dienadrukkelijk onderscheiden moeten<br />worden (zoals in het Zwols [aː] naast ~[æː]), anders <aa>
|[æː]
|määr (sdz), wären (sdz)?
|drääje (Bernduits)<br />vær (Noors)
|-
Regel 312:
 
==Spellingsregels==
===Wijzigingen en aanvullingen 2018===
*'''Wijziging''': De voorkeur voor verkorte lidwoorden verdwijnt, het is aan de schrijver om consequent voor één vorm te kiezen in een tekst/artikel.
*'''Wijziging''': De uitgang -tsie, wordt niet langer geschreven als -tsie maar als -tie (bv. informatie/informasie, traditie/tradisie, komotie/komosie, akkomodoatie/akkomodasie).
*'''Wijziging''': De omschrijving van de ''ää'' aangepast. Voortaan alleen in gebruik om nadrukkelijke uitspraakverschillen aan te geven, in doorlopende teksten <aa>.
*'''Wijziging''': Het gebruik van de ''c'' in woorden met een s-klank aangepast.
 
===Wijzigingen en aanvullingen 2016===
*'''Wijziging''': De /h/ in het lidwoord 'het' wordt niet geschreven, en wordt voluit dus 'et' (voorkeur voor verkorte lidwoorden blijft).
Regel 366 ⟶ 372:
 
===Medeklinkers===
*De c wordt in woorden met een k-uitspraak zo veel mogelijk ontweken en, in de plaats daarvan wordt een k ofgeschreven. In woorden waar de c een s-klank heeft blijft deze onveranderd. In woorden waar een dubbele c als ks klinkt, wordt deze ook zo geschreven. UitzonderingBijvoorbeeld: iskontakt, decentrum, combinatieaksent, -chaccesoires.
*De q wordt zo veel mogelijk ontweken en in de plaats daarvan wordt kw geschreven, bv. ''konsekwent'', ''akwarium'' (vergelijk Afrikaans/Fries: ''akwarium'' en Deens/Zweeds: ''akvarium'').
*Aspiratie, zoals bijvoorbeeld in het Gronings, wordt niet geschreven, dus bv. niet ''phoesther'' voor ''poester''.