Verskil tüsken versys van "Oljoar"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
NGolds20 (Oaverleg | bydragen)
NGolds20 (Oaverleg | bydragen)
 
Regel 7:
 
==Oljoars gebruken==
Oljoar wörd traditioneel mit [[vuurwaark]] en [[champagne]] evaaierd en in [[Nederlaand]] voak ook mit [[euliebollen]] en [[appelflap]]pen. t Ôfsteken van vuurwaark is ontstoan deurdat de [[Volksrippebliek China|Chinezen]] geleufden dat t ôfsteken van vuurwaark de kwoade gaisten zol verjoagen. En dat kwamp overiene met et't oldgemaanseOldgemaanse gebruuk van grote vuren anstekken en kabaal maken, umme de zunne weer teveurskien te kriegen.
 
Inmiddels is t ôftellen tot t [[nijjoar|nije joar]] en de oljoarskabaretveurstellen op de Nederlaandse [[tillevisie]] en vaste traditsie worden. n Aandere olde traditsie is t [[karbietskeetn|karbietschieten]], dat voak nog in t noorden en t oosten van t laand doan wordt. Mar te leste joaren trekt dit gebruuk steeds verder noar et't zuden en ok het westen an.
 
In Oost-Nederlaand hebt zie ok op verskillende plaatsen et gebruuk umme op oalejoarsoavend te goan 'sleppen'. Sleppen is dat jonkvolkjonkluu disse nacht dinge uut de tunen van de noabers jat, um dat dan doarnoa argens aans neer te zetten. In [[Wierden]], beveurbeeld, wördwörden der vanalles uut de tunen en de skuren ehaald en op et't marktplein neer ezet. Dit gebruuk zol kommen van oale germaanseGermaanse mannenbonden, die disse nacht as zwart eschilderd -en zo zichzölf te verienen met dode veurolder- de stees langes gungen en doar eer 'steelrecht' uut te oefenen.
 
== Nedersaksisch ==