Verskil tüsken versys van "Vrymetselarye"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
NGolds20 (Oaverleg | bydragen)
Geen bewerkingssamenvatting
NGolds20 (Oaverleg | bydragen)
Regel 4:
'n Loge is de plaatse woar as de luu saamkomt. In Londen, in 1717, gungen eertieds wat van die loges bi-j mekare, umme zo een ''grootloge'' te kriengn. Dat was de eerste moal dat de vri-jmetselari-je 'n laand'like organisatie had. Dat wörd een Grootmacht enuumd. Doarnoa volgn der meer laandn. Mar zie zegt zölf dat der gien weerld-macht bestiet. Elk laand döt et op zichzölf.
 
==ontstoan==
==bouwgildn/bouwhuttn==
Eigenlik wet giene psies woar as de Vri-jmetselari-je zien oorsprung hef. Zoveule luu die doar noar vroagt, zoveule oorsprungen he'j höaste ok. Mar 'n veur de haand lingnde is, is dat 't zuuties an onstoane is uut oale bouwgroepn (bouwgild of -huttn). En de gebruukte symboliek en ritueeln hebt ze overnömmn uut verskillnde bronn en kultuurn.
 
===bouwgildn/bouwhuttn===
't Hef ziene oorsprung in de Middeleewse bouwgildn. In de Middeleewn kwaam ambachtsluu (mestelaars, ingenieurs, architekkn) bi-j mekare umme kennis en kunde te deeln. Dissn vörmn groepn en breurskappn. Woar de geheimholding zweerden en de kennis en kunde wat der edeelt wördn, was allene van eer. Sommige van disse groepn of breurskppn wördn evroagt veur de bouw van karkn en kattedroaln. Woarveur ze veul geld en macht kreengn. Et was tuulk n heilige take: iej maakn tempels veur n Heer en de bisskop en de paus. De metselaars en de architekkn hadden tiedns de bouw eer eigne huttn, woar ze geheimelijk bi-j mekare kwaam umme de bouwteeknings te bekiekn. Doar wördn de breurband verstarkt met ritueeln. De bouwhuttn wördn groepn die met mekare trouw en ambachtsskap hadden. Op n gegeevn moment hadden de bouwhuttn veule te zeggn over de bouwe van zunne kattedroal -en dus ok oaver de weanse van n bisskop.
 
===inholdVerlichting===
De macht van de karke gung noa de Verlichting orig minder wördn. Dus de eerd van disse breurskappn wördn zuuties an ok minder. Der kwaam meer verlchtings-ideen binn. 't Doadwark'like bouwn van heilige huze, wördn 'n bouwn an 't geest'liken. In 1717 kwaamn dus van die ''loges'' in Londen bi-j mekare en wördn 'n Grootloge, meer laandn volngn.
 
==inhold==
 
===komplottn===
 
{{Dialekt|sdz}}