Verskil tüsken versys van "Zarathustra"

7 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
Etiketten: Bewarking via mobil Bewarking via mobile websteade
Etiketten: Bewarking via mobil Bewarking via mobile websteade
'''Zarathustra''', '''Zarathoestra''' of '''Zoroaster''' was een persiske [[profeet]] en de grundlegger van et [[zoroastrisme]], een [[religie|religy]] dee syn anhangers vöäral in [[India]] hevt. Volgens de legenden was de profeet een skäper en leavden he up et platteland. Rund syn twentigse leavensjår was he dår neet bliede meyr en güng he runddwålen. Nå teen jår kreyg he, esetten an de overs van de Oxus (de Amu Darja) een visioon van de god Ahura Mazda.
 
== LevenLeaven en leerleyr ==
Van humhüm wödwörd ezegdesegd dat hi'jhy de eersteneyrsten was wölknden 'tet verschilverskil maakten tussentüsken 't goedegood en 't kwaodekwåd. 'tEt Isis nieneet duudlikdüdelik wenneerwonneyr hi'jhy eleefdeleaved hefhevd. De olde datering rondrund 600 v.Chr., diedee nognoch wödtaneholden hanteerdwördt deurdöär de Encyclopedia Britannica, geldtis asachterhold. achterhaold;As opsy taalkundigeet grondentaalkündig deanktbekykt mendenket welsy an de 14e14 eeuw v.Chr.eywe vöär unse jårtelling. De meestemysste moderne onderzuukers plaatst zien leven dorumme tussen 1400 en 1200 veur Christus. De godsdienst die hi'j stichten, bevat de anzetten van n vörme van monotheïsme, of eaglik [[dualisme]]. Der bestiet 'n god van t goeje (''Ahura Mazda'') en n god van t kwaode (''Angra Mainyu''). De meanse is in-eklemd tussen die tweeje en mut proberen veur 't goede te kiezen. Dit leste, t dualisme, is nie de oorsprunklike vörme west van disse godsdienst. t Dualisme is der deur latere volgelings van emaakt. Disse hebt de vraoge of der binnen 't iene 'n tweedeling anwezig is, vertaald deur goed en kwaod terwel de intentie van de vraoge lag of 't neudig is onderscheid te maken umme te kunnen zien en te kunnen greuien.
 
Zarathustra was de profeet veur de goede god. Volgns hum is e de waore god en bint alle aandere goden halfgoden. De meanse is eschaopen umme te strieden teegn de machten van 't kwaode. 't Geleuf is dorumme ok nie 't anvaorden van 'n leer, maa 't doel is 't goede te deanken, te zeggn en te doe.
4.001

bewarkingen