Verskil tüsken versys van "Jo Daan"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
dis nie soamen te vattuh wittuh!
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Johanna Catharina Daan''' ([[Krommenie]], [[12 meie]] [[1910]] - [[Dèventer|Deventer]], [[11 juni]] [[2006]]) was een [[Nederlaand|Nederlaanse]] [[dialekt]]ologe en taelkundige.
Yo Daan!!! Ouwe! Loang Loang geleaden tuun maennen nog baerden hajjen, vrouen nog ökselhaer en de bieste no waeren m op te fretuh, tuun, ya tuun leafde de ouwe Yo Daan. Yo-ke, zowals wie intimi d'r nuumen mögen, war in van de urste, zo nie of zo wel de aller-aller-urste hoer van Amsterdam.
 
Nao een studie Nederlaanse tael- en [[letterkunde]] an de [[Universiteit van Amsterdam]], warkte Daan van 1939 tot 1975 as medewarker en heufd van de ofdeling Dialektologie van et [[Meertens Instituut|P.J. Meertens Instituut]] in [[Amsterdam]]. As zodaonig het ze een grote betekenis had veur de studie van de variaosie binnen et [[Nederlaands|Nederlaans]].
 
Sund heur pensioen in 1975 woonde Daan in de [[Achterhook|Aachterhoeke]]. In de romancyklus Het Bureau van J.J. Voskuil die him ofspeult op et A.P. Beerta Instituut (et P.J. Meertens Instituut), komt een personage veur dat Dé Haan hiet en dat dudelik baseerd is op Jo Daan. Uut et petret bliekt gien grote wederziedse sympathie. Jo Daan gong der laeter in vraoggesprekken prat op dat ze de boeken van Voskuil niet lezen had. "Ik lees gien boeken van meensken waoran ik een hekel hebbe!" was heur verklaoring.
 
==Boeken==
* [[1948]] Hij zeit wat. Grepen uit de Amsterdanse volkstaal. Jacob van Kampen, De wijze Jacob, Amsterdam
* [[1950]] Wieringer land en leven in de taal. Proefschrift Universiteit van Amsterdam. Haandelsedisie: N.Samsom N.V.Alphen a/d Rijn.
* [[1963]] Bredero, Klucht van de koe. W.E.J.Tjeenk Willink, Zwolle
* [[1963]] Toelichting bij de Taalatlas (mit P.J. Meertens)
* [[1965]] Het poesiealbum. [[AO (tijdschrift)|AO]] 1088, Stichting IVIO
* [[1969]] Van Randstad tot Landrand. Met krt en grammofoonpl. (met D.Blok) BMDC XXXVI. 2e dr 1970
* [[1971]] G.A. Bredero's Kluchten. De werken van Gerbrand Adriaensz Bredero.Tjeenk Willink-Noorduyn N.V.1985
* [[1985]] Onze veranderende taal (met Kas Deprez, Roeland van Hout en Jan Stroop). Aula pocket 757, Het Spectrum Utrecht,Antwerpen.
* [[1987]] Ik was te bissie. Nederlanders en hun taal in de Verenigde Staten. Zutphen, De Walburg Pers. 1
* [[1988]] De taal van Aafje Gijsen als bron van het achttiende-eeuws. Anno 1961
* [[1990]] Urk. Het dialect van Urk (red.)
* [[1990]] Urk. Woordenlijst van Urk (red.)
* [[2000]] Geschiedenis van de dialectgeografie in het Nederlandse taalgebied, rondom Kloeke en het Dialectenbureau. KNAW, Amsterdam
 
==Uutgaonde verwiezing==
*[http://www.meertens.knaw.nl/jo_daan/ Meertens Instituut, mit onder meer een breedvoerige bibliografie en een verzaemeling artikels die in 2000 ter ere van Daan verschenen]
 
[[Kattegerie:Stellingwarfs_artikel]]
[[Kattegerie:Taol]]
 
[[nl:Jo Daan]]