Verskil tüsken versys van "Lemele"

3 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
(kat)
== De Tichelerieje ==
 
De in [[Leiden]] geboren [[Carel Godefroi de Moen]] koch in [[1840]] een lap grond an de Ledeboerweg um der een stienpannen- en tichelfebriek op te richen. Onder de naam De Moen en Kompejons konnen mit medewarking van ds. Van Raalte, Dirk Blikman Kikkert en Elias Ravenhorst zien plannen wödden uut-evoerd. De Tichelerieje beud wark an zo'n dartig mèènsen. An de voet van de Lemelerbarg had e een mooi stekkien umdat leem de belangriekste grondstof van de febriek was. Toen in [[1855]] 't [[Aoveriessels kenaal]] tussen [[Almelo]] en [[Zwolle]] werd an-eleg, werd de febriek naor de Kingmaweg an dit kenaal verhuustverhuusd.
Mä in de loop dervan de jaoren vertrokken alle kompejons stuk veur stuk uut de stienfebriek. As leste bleef Dirk Blikman Kikkert aover en den verkoch zien andeel an Marten Kingma. Tien jaor daornao had Marten Kingma de stienfebriek ummebouwd intöt een zuvelfebriek, umdat de melkcentrifuge werdwas uut-evunnen.
 
== Recreasie en toerisme ==
 
Lemele biedtbödt met zien völle campings een uustekend plekkien veur de toeristen die wilt fietsen in de umgeving en wilt wandelen aover de [[Lemelerbarg]]. An 't ZandeindeZandènde is een zörgboerderieje, an de Karkweg zit een eetkefee met een terras in de zunne, an de Lege Esweg is een kleine golfbane, en an de KorteveldswegKörteveldsweg zit discodisko Zaal Dijk.
Ok veur gehandicapten is plek in Lemele; an de Lemelerweg zit vekaansiecentrum de Imminkhoeve.
 
241

bewarkingen