Verskil tüsken versys van "Gerard Stout"

1.260 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
Ningtien; drokte aover uutspraoken
(--iw (nl ziede gif t neet meer))
(Ningtien; drokte aover uutspraoken)
In 1999 kreeg Gerard Stout de SNS Cultuurpries van Drenthe veur literatuur. In 2009 wördden hum de Streektaalpries van 't Dagblad van het Noorden uutelangd veur zien novelle ''In Paradisum'', eerst in eigen beheer uutekomen (2008) en een jaor later bi'j [[Het Drentse Boek]].
 
In 2011 kwaamp 't voestdikke egodocument ''Ningtien'' uut. In 't aoverzichtswark ''Drentse Letteren'' (2017) nuumde [[Rouke Broersma]] dizze roman 'het beste Drentse boek ooit. [...] De hoofdpersoon, Johannes de Mens, sleept ons fietsend, treinend, vliegend, mee van hot naar haar, vooral naar haar en dat is enerverend, hilarisch en hartverscheurend' (p. 130).
''Roet'' publiceerden in 2010 een heufdstok uut Stout zien nog niet uutegeven voestdikke roman ''Ningtien'', die deur de schriever ok in 't Nederlaands vertaald is.
 
In 2014 wun Stout de [[Grote Culturele Prijs van Drenthe]], de belangriekste culturele oeuvrepries van de pervincie. Rond dizze tied kwaamp hij in opspraok, umdet hij bij meerdere gelegenheden in 't openbaar verkondigde det 't Drèents as streektaal niet meer belangriek was. Hij zegde zien abonnement op Drèents letterkundig tiedschrift ''[[Roet (tiedschrift)|Roet]]'' op en stapte aover op 't uutslutende gebruuk van 't Nederlaands veur zien schrieverije. Zien opmarkings aover 't Drèents kwamen hum op een roppige reactie te staon van veurzitter van 't [[Huus van de Taol]] [[Anne Doornbos]]. Die nuumde 't onbegriepelijk det Stout de Culturele Pries aneneumen had, en reup hum op um uut de jury van de [[Dagblad van het Noorden Streektaalpries|Streektaalpries]] van 't Dagblad van het Noorden te stappen.
 
==Publicaties==
*''In Paradisum'' (2008)
 
==Bronnen==
==Uutgaonde verwiezings==
*[http://www.huusvandetaol.nl/content/view/19/38/ 't Huus van de Taol oaver Gerard Stout]
*[http://www.inenomassen.nl/gerard_stout.html In en om Assen oaver Gerard Stout]
*Rouke Broersma (2017), ''Drentse Letteren, het verhaal achter Scheupers van de taol 1837-2016''
*[https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/89204/Onbegrijpelijk-dat-Gerard-Stout-de-Culturele-Prijs-heeft-geaccepteerd RTV Drenthe aover de kritiek van Anne Doornbos op Stout]
 
{{Dia|Dit artikel is eschreven in 't [[Zuudwest-Drèents]] van de Drèents-Oaveriesselse grèensstreek.}}