Verskil tüsken versys van "Protestantisme"

181 bytes verwijderd ,  9 maanden geleden
geen bewarkingssamenvatting
't '''Protestantisme''' is een streuming in 't [[christendom]], dee besteet uut veule verschillende karkelijke genootschappen. Naos de [[Rooms-Katholieke Karke|Rooms-Kattelieke Karke]] en de [[Oosters-Orthodoxe Karke]] is 't protestantisme de belangriekste streuming binnen 'tbnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNnnnnnnt [[christendom]]. 't Is ontstaon tiejens de [[Riffermasie]] in de [[16e eeuw]] naodat verschillende [[theologie|theologen]], waoronder [[Maarten Luther|Marten Luther]], [[Huldrych Zwingli]] en [[Johannes Calvijn|Jehannes Calvien]] armoe hannen mit de Rooms-Kattelieke Karke over de christelijke leer en de karkelijke praktiek.
 
== Geschiedenisse ==
Een eerste begin van 't protestantisme is te zien in de ideeën van de Engelsman [[John Wycliffe]], dee in de [[14e eeuw]] an de eerste [[Ingels|Engelse]] vertaling van de [[Biebel]] begun en hum verzetten tegen de mach en riekdommen van de Rooms-Kattelieke Karke. Oek de [[Tsjechië|Tsjechische]] hoogleraar [[Jan Hus]] wees an 't begin van de [[15e eeuw]] op de orgenisasie van de karke en 't gezag van de [[paus]]. Beien wollen ze de karke zuveren van on-Biebelse invleujen en 't weerummebrengen naor der Biebelse oorsprong. Kenmarkend veur veule riffermatoren (Wyclif, Hus, en laoter oek Luther) is de morele verdejiging van de vors en lokale aodel tegenover de paus en de geeshffdeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej588888j8kheidgeestelijkheid.
 
Een belangrieke veraandering vun plaose in [[1517]] mit de publicasie van de [[95 stellingen]] van Luther. Hierin verzetten hij zien eigen veural tegen de haandel in [[oflaot]]en waormee de Rooms-Kattelieke Karke der bezighuil, oek um op de bouw van de [[Sunte-Pieterskarke]] in [[Rome]] te bezunigen. Rond dezelfde tied bröch Zwingli in [[Zwitserlaand]] een soortgelieke beweging op gang. Disse ideeën verspreien zich barstensvlogge deur [[Europa (continent)|Europa]] en wanen een belangrieke anzet veur de [[Riffermasie]].