Verskil tüsken versys van "Isaac Vos"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
KGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Isaac Vos''', ok '''Isaac de Vos''' en '''Isaak de Vos''' (nao 1653 in [[Amsterdam]] estörven) was een [[Nederlaand|Nederlaandse]] [[Golden Ieuw|golden-ieuwse]] tenielspeuler en dichter van komische verhaalties en [[klucht|kluchten]].
 
Vos speulde sinds 1638 bij de [[Stadsschouwbörg Amsterdam]] mit in komische stokken; wieder was e ok dichter en tenielschriever. Bekande warken van hum waren de ''[[Klucht van de Moffin]]'', veureerst ''Loome Lammert'' enuumd (1642), aover de Duutse immigrante TrijneTryn die in de [[Republiek der Zeuven Veraenigde Nederlaanden|Nederlaandse Rippebliek]] perbeert heur zeun uut te hielijken, en de ''[[Klucht van de Mof]]'' (1644), waorin de Duutse immigraant Joachim Buelecke bij een Amsterdamse schoemaker in de lere giet en wat mit die zien dochter begunt, waor niet iederiene bliede mit is. In beide stokken wördt Duutse immigraanten stereotypisch dalezet as vrömd en onverkwikkelk. In historisch tiedschrift ''Ex Tempore'' schrif Karlijn Luk:
 
:'' 'Het creëren van een beeld van 'de Ander' als dommer of minderwaardig is [...] typerend voor moffenkluchten [...] In ''De Moffin'' is er sprake van een incongruentie tussen het gedrag van de Duitse personages en de sociale regels en morele waarden van de Hollaandse maatschappij'.''