Verskil tüsken versys van "Jezus Christus"

42 bytes verwijderd ,  4 maanden geleden
K
(Versie 296427 van 46.129.96.118 (overleg) weerummedreid)
Etiket: Weaderümmedraid
K (Mal:Dialekt dut dat, removed: Kategorie:West-Veluws artikel using AWB)
 
Allewel de zienswiezen binnen t christendom aordig uuteenlopen, bin der wel n antal heufdpunten die overeenkommen. Hoe Christus ezien wort is of te leien uut verschillen bronnen, mar veural uut de [[evangelie|kanonieke evangelies]], en de breven uut t Nieje Testament, zo as de [[Brieven van Paulus]] en de schrieverie van [[Johannes]].
 
In disse dokumenten staon de heufdzienswieze van christenen over Jezus, en daormee oek zien goddelikheid, minselikheid, en leven op [[eerde]]. Over t algemeen, geleuven de meeste christenen dat Jezus de Jonge van God is en de Verlosser. In t Nieje Testament zeit Jezus dat Hie de Jonge van God is deur God zien vaoder te neumen. Mar niet alle christenen bin t mit alle punten eens, en der hen altied wel grote en kleine verschillen in eweest.
 
Christenen zien Jezus as de Verlosser en geleuven dat deur zien dood en zien opstanding, minsen herenigd kunnen worren mit God en daormee [[verzoeningsleer|verzoening]] ebeujen worren, en de belofte van t eeuwige leven.
 
De meeste christenen geleuven dat Jezus beie n mins en de Jonge van God was. Mar um de aord van Jezus het nog wel wat armeu eweest, zo he'j de christenen die in de [[Drie-eenheid]] geleuven (dit wil zegen: Jesus as mins, as inkarnasie van God en as Jonge van God), mar je hen oek christenen die niet in de Drie-eenheid geleuven, zulie houwen der eigen niet an de [[eukumeniese konsilies]] en vienen dat der eigen interpretasies van de Biebel veur de christelike geleufsbeliedenis gaon.
 
==== Boeddhisme ====
In t boeddhisme is der gien algemene zienswieze over Jezus. Mar sommigen zien n [[bodhisattwa]] in hum.
 
==== Hindoeïsme ====
In de [[islam]] wort Jezus as mins ezien, niet as God, mar Hie is wel een van de meest geliefde profeten uut de [[Koran]]. In de islam staot Hie bekend as ''Isa''.
 
In de Koraan en in t Nieje Testament staon wel wat zaken uut t leven van Jezus die overeenkommen; beie moslims en orthodoxe christenen geleuven dat Jezus geboren is zonder dat Hie n biologies minselike vaoder had, mar dat Hie deur Gods wil geboren is, en dat zien moer, [[Maria]] (''Marjam'' in t Arabies), een van de meest heilige, vrome, nette en deugdzame vrouwen ooit is. In de Koraan staot oek dat Jezus wonderen kon verrichten (deur Gods wil) zo as t ontwaken van de dooien, t zicht herstellen en [[lepra]]pasiënten genezen. Een van de wonderen die niet in de Biebel staot is dat Hie al mit vuuf dagen oud kon praoten um zien moer te verdejigen van antiegingen van overspel.
 
In de [[Ahmadiyya|Ahmadiyya-islamtiese]] zienswieze overleefde Jezus zien krusiging en reisde laoter naor [[India]], waor die leefde (en störf) as n profeet oender de naam ''Yuz Asaf''.
 
==== Jodendom ====
Zwat alle personen die n sentraole rol speulden in t ontstaon van t christendom waren [[Joden]]. t Joodse geleuf was al veule eeuwen veur Christus ontstaon, te midden van volken die in de ogen van t jodendom ofgoden dienden. Ofwiekende opvattingen over de jood Jezus en zien leer hen tot de grote verschillen tussen jodendom en christendom eleid. Oender meer [[Maimonides]] en rabbien [[Jacob Emden]] schreven uutvoerig over Jezus.
 
Mer over t algemeen erkennen joden Jezus niet en wort Hie n valse profeet eneumd. Volgens t jodendom is Jezus niet n messias en het hie oek niet voldaon an de messiaanse profesies in [[Tenach]]. Volgens t jodendom het der nao [[Malachi]], die eeuwen veur Jezus leefde, oek gien profeet meer eweest. In de vergangen [[jaorhoenderden]] (vanof 1970) is der overigens wel n greuiend antal [[Messiasbeliejende Joden]].
== Jezus en de gnostiek ==
{{Heufdartikel|Gnostiek|vel}}
De Biebel geeft niet t enigste verslag van t leven van Jezus Christus, want t aldervrogste wark over Jezus was eschreven nog veur de [[breven van Paulus]], en deurdat de biebelse evangelies eerst nao zien dood eschreven bin is t [[Evangelie van Tomas]] de vrogste bron over Jezus. t Was niet de enigste, want der bin nog veul meer geschriften over Jezus evunnen die stammen uut t vrogste begin. Disse geschriften hen nog n zuverder en on-an-etaste visie op Jezus; oek deurdat t ongeveer 1700 jaor niet elezen en overeschreven is, en dus niet veul kans ekregen het tot verandering.
 
Een van de belangriekste thema's van de gnostiek is dat de mins van zichzelf vervreemd raakt. Minsen kunnen vergeten wee ze zelf in warkelikheid bin. De onverloste mins is 'zichzelf kwiet'. t Gevolg daorvan is dat zo iemand t kontakt mit zien innerlike weten, de ''gnosis'', verliest. Wee zichzelf kwiet is, leeft as n slaaf van onpersoonlike machten. Disse staot van vervreemming van t waore zelf wort in de gnostiese teksten mit n bulte verschillende termen beschreven, zo as slavernie, de boel vergeten, slaap, dronkenschap, bliendheid, de dood. De meest algemene term die daorveur vaak gebruukt wort is 'de dwaoling', in de betekenis van 'verdwaold wezen'.
 
De verlossing uut de dwaoling kan de mins verkriegen deur zien eigen oorspronkelike eerd te herinneren, deur je eigen te verbienen mit joew waore zelf. Dat proses wort beschreven as bevriejing, wakker worren, weer nuchter worren, de genezing van bliendheid, de opstanding uut de dood. De algemene term daorveur is 't herstel'.
 
=== Jezus zien rol in de gnostiek ===
In de gnostiese teksten treet Jezus op as mins en mystagoog, in tegenstelling tot de Biebelse evangelies, waor Jezus optreet as de verlosser van de minsheid en as Jonge van God, en daormee oek nog meteen God zelf.
 
Oek kom je in sommige teksten n eigenaordige Jezus tegen, n Jezus die lacht um de offers en gebejen van de twaolf leerlingen. Mar we koemen oek n Jezus tegen die regelmaotig bie [[Maria van Magdala]] an de lippen hangt, deur disse geschriften is oender andere oek t verhaol van de [[Da Vinci Code]] ontstaon.
{{Dialekt|wvel|Putten|Algemene Nedersaksiese Schriefwieze}}
 
[[Kategorie:West-Veluws artikel]]
[[Kategorie:Christendom]]
927

bewarkingen