Verskil tüsken versys van "Vierhouten"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Holder (Oaverleg | bydragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Bitbotje (Oaverleg | bydragen)
Regel 3:
[[Bestaand:Beukenbos Vierhouten.JPG|thumb|t Beukenbos tussen Gortel en Vierhouten]]
[[Bestaand:P1020329Paasheuvel.JPG|thumb|Achter de Paosheuvel in Vierhouten]]
'''Vierhouten''' ({{Audio|Vierhouten.ogg|uutspraak}}) is n darp in de gemeente [[Nunspeet]], in de [[Nederlaand|Nederlaandse]]se provinsie [[Gelderlaand]]. t Leit op de [[Veluwe]], tussen [[Elspeet]], Nunspeet en [[Vaossen]] in. Vierhouten had op [[1 jannewaori]] [[2011]] zo'n 687 inwoeners<ref>Bron: webstee van de gemeente Nunspeet</ref>.
 
t Verenigingsleven en de rest van de Vierhouter samenleving het as sentraal punt t darpshuus [[Horsterhoek]]. In dit darpshuus kommen de Vierhouters samen deur middel van onder aandere aktiviteiten en feestavenden.
Regel 16:
De Paosheuvel in Vierhouten is n kampeer- en samenkomstterrein, dat tot in de jaoren vuuftig grote bekendheid geneut as "heilige grond" veur de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC), de jeugdorganisasie van de [[SDAP]] en de [[Partij van de Arbeid|PvdA]].
 
In de umgeving van t darp werden vanof de jaoren twintig van de [[20e eeuw]] verschillende villa's en laandhuzen ebouwd. De bekendste daorvan is t rieksmonument "[[Noorderheide]]", n ontwarp van architekt [[Eschauzier]]. Disse villa werd in 1939 ebouwd en bewoend deur de bekende Rotterdamse havenbaron [[D.G. van Beuningen]].
 
In disse villa hingen jaorenlang wereldberoemde schilderiejen, die noen onder-ebrocht bin in t [[museum Boijmans Van Beuningen]] te Rotterdam.
Regel 22:
Vierhouten was tot halverwege de twientigste eeuw n typies Veluws boerendarp. Daor is noen wienig meer van over. Veule ouwe boerderiejen verdwenen, werden onherkenbaor verbouwd of kwammen in haanden van minse van buten t darp (op de Veluwe "import" enoemd). Ok vielen der enkele ten prooi an de vlammen.
 
In vuuftig jaor tied is t anzien van t darp dan ok flink veraanderd. t Is noen veural n forensendarp en "echte" boerenbedrieven bin der niet meer te vienen. n Prachtige bewaord ebleven boerderieje is t [[rieksmonument]] "De Jonge Stee" an de Plaggeweg 26. Disse [[boerderieje]] is nog volledig intakt en het nog veule van de ouwe details zo as n grote [[schouw]], [[bedstee|bedsteeën]]ën en n [[opkamer]]. Ok t arf is mooi bewaord ebleven mit n ouwe [[schaapskooi]], wagenschure en [[heuibarg]].
 
==Beziensweerdighejen==
Regel 32:
De [[Vierhouterbos]], n oud maolebos dat veule eeuwen in gemeenschappelik gebruuk was bie de Vierhouters. Je hen der ouwe [[hakhout|ekenhakhoutbossen]], beukenbossen, naoldbossen, n [[pinetum]], ouwe grafheuvels en helemaole achterin de bos t natuurgebied "Noorderheide" mit de waoterwarken van Van Beuningen.
 
Tot in de jaoren tachetig was de bos partikulier eigendom. t Was vrogger n geliefd wandel- en jachtgebied en regelmaotig waren der ok lejen van het [[Koninklik Huus]] te vienden bie [[jachtpartiejen]]. Tegenswoordig is de bos van [[Staotsbosbeheer]] en bin de grote jachtpartiejen verlejen tied.
 
Staotsbosbeheer het veule ouwe paojen dicht-egooid of laoten dichtgreuien. t Antal paojen beparkt zich dan ok tot veulal breje boswegen en wat smallere paojen. Onlangs hen ze wel weer de historiese [[Niersenseweg]], n ouwe lokale [[weg]], deels open-emaakt.
Regel 54:
 
===Heemtuun De Heimanshof===
[[Heemtuun]] De Heimanshof is een van de oudste [[heemtune|heemtunen]]n van Nederlaand. Disse tuun werd in 1935 an-eleid deur warkloze jongeluui van de Arbeiders Jeugd Centrale, bie wieze van [[warkverschaffingsprojekt]]. De heemtuun leit verscholen op t terrein van kämping De [[Paosheuvel]] an t Frusselt 30 te Vierhouten en is zelfs bie veule Vierhouters onbekend.
 
De Heimanshof, plaotselik ok wel bekend as Bruilse Viever of Bronse Viever, is n laandschapstuun van 1/2 [[bunder]] waorin alle planten verzameld wörden die van nature op de Veluwe greuien.
Regel 87:
{{Dialekt|wvel|Vierhouten|Algemene Nedersaksiese Schriefwieze}}
 
[[Kategorie:West-Veluws artikel]]
[[Kategorie:Veluwe]]