Verskil tüsken versys van "Nyjork (ståt)"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Nye syde: ''''Nyjork''' is nen ståt in et noordwesten van de Vereynigde Ståten. Ny Jork was eyne van de oarsprungelike darteen kolonys wår de Vereynigde Ståten uut untstån sint. Med mey...'
 
KGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Nyjork''' is nen ståt in et noordwesten van de [[Vereynigde Ståten]]. Ny Jork was eyne van de oarsprungelike darteen kolonys wår de Vereynigde Ståten uut untstån sint. Med meyr as 19 miljoon inwoaners in 2019 is et den up drey nå drukst bevolkeden ståt. Üm et te underskeiden van de stad [[Niej-york|Ny Jork]], wat de grötste stad in dissen ståt is, nöömt se et mangs ''New York State'' (Ståt Nyjork).
 
Tweydarde van al et volk in den ståt woanet in et verstädelikte gebeed van de stad Nyjork (wårunder sou'n 40% up Long Island). De ståt en stad danket öäre name an den [[17e eeuw|17.-eywske]] Gråf van Jork, den tokomstigen Köäning James II van Engeland. Med ne skattede bevolking van 8,34 miljoon in 2019 is de stad Nyjork de grötste stad wat inwoaners angeyt in de Vereynigde Ståten en de belangrykste ankomsthaven vöär immigranten. Et is eyne van de drukstbevolkede städen van de wearld. As [[wearldstad]] büdt NYC underdak an et höyvdkantoor van de [[Vereynigde Natys]] en wördt wal es de kulturele, financiele en mediahöyvdstad van de wearld enöömd. Dårboavenup mangs noch de ekonomisk meyst starke stad van de wearld. De andere groute städen in den ståt Nyjork sint [[Buffalo (Nyjork)|Buffalo]], [[Rochester (Nyjork)|Rochester]], [[Yonkers]] en [[Syracuse (Nyjork)|Syracuse]]. Toch is Nyjorkstad nit de höyvdstad van den ståt; dat is [[Albany (Nyjork)|Albany]].
 
De ståt ligt an [[Nyjersey]] en [[Pennsylvania]] up et süden, en [[konnektikut]], [[Massachusetts]] en [[Vermont]] up et ousten. Den ståt hevt ne watergrense med [[Rhode Island]] up et ousten van [[Long Island]] en ne internationale grense med de [[Kanada|kanadeeske]] provincy [[Quebec]] up et noorden en [[Ontario]] up et noordwesten. Et südelike deyl van den ståt ligt in up de atlantiske küstvlakte, wår as Long Island en verskeidene andere eiländkes ouk byhöyrt, eavengood as de stad Nyjork en de laegere Vallei van de Hudsonrivyr. Et uutestrekkede noorden van den ståt büdt underkoamen an verskillende uutloupers van de [[Appalachen]] en de [[Adirondacken]], med name in et noordoustelike deyl. Et Dal van de Hudsonrivyr, wat van noord når süüd löpt en et Dal van de [[Mohawk (rivyr)|Mohawk]] van oust når west, döärsnydet den ståt. Et westen van Nyjork wördt rekkend by de [[Groute Meyrenstreake]] en grenset an et [[Ontariomear]], et [[Eriemear]] en de [[Niagarawatervallen]]. In et midden van den ståt ligget de Vingermearen, ne populäre vakantybestemming.