Verskil tüsken versys van "Stellingwarver schrieveri'je"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Stellingwerver (Oaverleg | bydragen)
K Stellingwerver hevt de syde Stellingwarfse literetuur hernöömd når Stellingwarfse schrieveri'je
Stellingwerver (Oaverleg | bydragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Stellingwarfse literetuur''' is literetuur schreven in et Stellingwarfs. Om et begrip breder te trekken en diskussies over literetuur te veurkomen, gebruken Stellingwarver schrievers en de [[Stellingwarver Schrieversronte]] vaeke et begrip '''Stellingwarver Schrieveri'je'''. De Stellingwarver Schrieveri'je begint pas in de 1970'er jaoren op gaang te komen.
 
Veur 1970 wodt et Stellingwarfs nog niet vule schreven. D'r verschienen in de tied van ruugweg 1790-1970 wel es wat riempies en kotte verhaelegies, mar et is nog niet zo gebrukelik om in et Stellingwarfs te schrieven.
== Veur 1970 ==
 
Veur 1970 wodt et Stellingwarfs nog niet vule schreven. D'r verschienen in de tied van ruugweg 1800-1970 wel es wat riempies en kotte verhaelegies, mar et is nog niet zo gebrukelik om in et Stellingwarfs te schrieven. De eerste en ienige persoon die in disse tied regelmaotig van him heuren laot is de schriever [[Hendrik Johannes Bergveld]] (1902-1966). Zien riempies, verhaelegies en aandere stokkies verschenen in de kraanten. Bergveld het niet allieneg vule schreven, hi'j het ok naodocht over een spelling veur et Stellingwarfs paste zien eigen spelling ok konsekwent in zien wark toe.
== 1790-1900 ==
Tussen 1790 en 1795 wodde vermoedelik deur Meinard Tydeman, o.e. griffier van de Overiesselse staoten, een stokmennig gedichten uut verschillende Overiesselse dörpen verzaemeld. Iene van die gedichten is opschreven in de tael van [[Ooldemark|Ooldemaark]]. De tael van et gedicht is Stellingwarfs mit de kenmarkende 'ae' en woorden as 'maegies'.<ref>[https://www.stellingplus.nl/elsien-kummries-gauw-van-t-faarken-ooldst-bekend-stellingwarver-gedicht-an-now-toe/ ‘Elsien kumm’ries gauw van ’t Faarken’: ooldst bekend Stellingwarver gedicht an now toe]</ref>
 
== Veur 1900-1970 ==
De Stellingwarver schrievers perbeerden heur in et vleden niet mit 'echte litetuur' te meten. Gedichten wodden "riempies" neumd. [[Martinus Bakker]] (1926-1996) uut [[Noordwoolde]] begon al in de jaoren veertig mit zien riempies in de Friese Koerier.
 
VeurEen 1970aandere wodtschriever etdie Stellingwarfs nog niet vule schreven. D'r verschienen inhaalfweg de tied20e vanieuw ruugweg 1800-1970 wel es wat riempies en kotte verhaelegies, mar etaktief is nog niet zo gebrukelik om in et Stellingwarfs te schrieven. De eerste en ienige persoon die in disse tied regelmaotig van him heuren laot is de schrieverhiet [[Hendrik Johannes Bergveld]] (1902-1966). Zien riempies, verhaelegies en aandere stokkies verschenen in de kraanten. Bergveld het niet allieneg vule schreven, hi'j het ok naodocht over een spelling veur et Stellingwarfs paste zien eigen spelling ok konsekwent in zien wark toe.
 
== Nao 1970 ==
Regel 8 ⟶ 15:
 
[[Henk Bloemhoff]], [[Sietske Bloemhoff]], [[Pieter Jonker]] en [[Karst Berkenbosch]] hebben een verscheidenhied an Stellingwarfer publikaosies schreven. Die verscheidenhied verschilt van taelkundige stokken, literaire warken en vertaeling tot informatieve boekwarken. [[Roely Bakker]] en [[Sjoukje Oosterloo]] schreven warken die veur een breder publiek toegaangkelik bin.
 
==Referenties==
<references/>
 
{{Dialekt|stl}}
 
[[Kategorie:Stellingwarfs_artikel]]