Verskil tüsken versys van "Herman Bezoen"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
KGeen bewerkingssamenvatting
Wat derbij
Regel 15:
 
:''"Meer nog dan door zijn dissertatie zal de naam Bezoen door dit boek blijven voortleven. Hij schreef het voor alle Twentenaren, voor de boeren, de kantoorbedienden en de fabrieksarbeiders zowel als voor de onderwijzers, de handelsreizigers en de fabrikanten. Het is een welsprekend getuigenis van een diep inzicht in het wezen van de Twentse volkstaal en van een rijke kennis van haar woordenschat. Het is bovendien een vurig pleidooi voor het hooghouden van het dialect"''.
 
In zien Coevernse tied bewarkte Bezoen de 23ste drok (1951) van 't ''Verklarend handwoordenboek der Nederlandse taal'' van Koenen-Endepols. Mit de [[Drenthe|Drèentse]] taalkundige [[Jan Naarding]] zette hij in 1949 de tweede riege op touwe van de ''[[Driemaandelijkse Bladen]]'', tiedschrift veur taal en volkslèven in 't oosten van Nederlaand. Dit akkedemisch oriënteerde tiedschrift, daor as e zölf ok artikels an bijdreug, was al opezet in 1901, mar was in 't crisisjaor 1931 opeholden te verschienen.
 
In 1952 verzörgde hij een uutgave van ''Het Dumbar Handschrift: Idioticon van het Overijssels in het einde der achttiende eeuw samengesteld door Gerhard Dumbar - Deventer, Herman Scholten - Haaksbergen en Jan Arend de Vos van Steenwijk - Vollenhove''. An ''Dagblad Tubantia'' dreug e een streektaalrubriek bij.
 
==Inzet veur een leerstoel Nedersaksisch==
Op de Akademiedagen in 1950, een bijienkomst van taalkundigen, preut Bezoen aover "Verleden, heden en toekomst van de dialectstudie van Overijssel en de Achterhoek". In dizze rede maakte hij hum stark veur de komst van een [[leerstoel|hoogleraarschop]] Nedersaksisch.
 
==Vurtraken==
 
==Bronnen==