Verskil tüsken versys van "Sauna"

125 bytes toegevoegd ,  4 maanden geleden
Holtgebruuk
K
(Holtgebruuk)
 
Een '''sauna''' is een hoog opestaokt huttien of kamertien (of een uutbating mit ien of meer van zokke ruumtes) doar aj in gaot zitten um veur de gezondheid en/of ontspanning dreuge of natte hitte te ondergaon. Stoom in een sauna wördt vake opewekt deur water op hiete stienen te gieten. Daordeur verspreidt hiete waterdielties heur rap en slaot dale op de hoed van de anwezigen. Deur de stoom en de hitte van tussen de zeuventig en honderd graoden koomt de [[bloedvat|bloedvaten]] en [[porie|hoedporiën]] wieder lös te staon en gaoj slim zwieten. Zokse temperaturen bint te verdragen as de lochtvochtigheid aordig lege blif.
 
De waanden en zitbaanken bint vake van [[naoldholt]], det best tegen de hoge temperaturen kan en daor aj oe niet an braandt. Sauna's bint nogal ies te vienden in [[sportschoele|sportschoelen]], [[zwömbad|zwömbaden]] en vekaansiecomplexen. Therapeutisch gebruuk van de sauna giet vake haand in haand mit [[fysiotherapie]] of [[hydrotherapie]].
 
't Woord 'sauna' kump uut 't [[Fins]]. In [[Finlaand]] neemt ze de sauna daonig serieus; 't gebruuk dervan giet daor terogge op prehistorische tieden. De Finse saunacultuur stiet op de [[UNESCO]] zien [[Reprissentatieve lieste van 't immaterieel cultureel arfgoed van de mensheid]].