Verskil tüsken versys van "Dom van Utrecht"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
een groot stok der bi'jdaon
RoboServien (Oaverleg | bydragen)
K sp
Regel 22:
De minne staot van de karke nao disse ingrepen is vaastlegd in een grote makette uut [[1830]] deur F. van Embden in et ''Centraal Museum'' in Utrecht. Dezelde Van Embden ontwurp in 1830 een ni'j ''Leesmuseum'' tegen de westmure van de paandhof, waortoe et middelieuwse kleine kapittelhuus en de Domschoele ofbreuken wodden. Et ni'je gebouw mos in [[1891]] op zien beurte plakmaeken veur et hudige [[Akedemiegebouw]], dat uutaendelik liekewel in de hoeke van et plein verrees.
 
Onderhoold an de toren was intussen ok al lange niet meer daon. Op [[29 november]] [[1836]] leup de lanteern slim zwaore schaede op. Een stuk van et [[gewulf]] stotte daele en de pielers wodden ontzet. Overwogen wodde et achtkaantige diel te slopen. Uutaendelik gongen ze over tot pervisorisch herstel, mar veur de wissighied wodden alle ballestraodes en aandere uutstekende elementen - veur zoveer ze nog anwezig weren - sloopt. Ok de paandhof lag derd'r in disse tied schaemelties bi'j.
 
==Zien hudige gebruuk==
De Domkarke is in gebruuk bi'j et in [[1970]] instelde stadspasteraot Domkarke, een gemiente binnen de [[Protestaanse Karke in Nederlaand]]. Dageliks is derd'r een middaggebed, wekeliks bin derd'r twie [[vesper]]s, ien morgengebed en ien zundagmorgendienst mit een [[oekumene|oekumenisch]] kerakter. Der is een levendige karkmeziekpraktiek mit wekeliks een koncert op zaoterdagmiddag deur de in [[1971]] oprichte Domkantori'je.
 
==Een peer ofmetings==