Verskil tüsken versys van "Riest (revier)"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
K interwiki fr:
Meer tekst en plaotien
Regel 1:
[[Ofbeelding:DeReestGezienVanafMolenDeWeert1576.JPG|thumb|right|250px|De Riest ien [[Möppelt]], vanof de stelling van de meule De Weert]]
De '''Riest''' is een reviertien dat begunt inien de't now ofegraoben veengebiedenhoogveen tussen [[Slagharen]] en [[De Vaort (plaots)|De Vaort]]. 't Meandert oaveraover 35 kmkilometer op [[Möppelt]] an, daoras 't uutmondt in 't [[Meppelerdiep]]. De Riest isstreumt eenan hoogveenbekien,de datnoordkaante veurvan een't belaangriekoerstreumdal dielvan de greens tussen de perveensies [[Oaveriessel]]Aoveriesselse en [[DrentheVechte]] angef.
 
==Geogroafie==
't [[Riestdal]] (zo'n 100 tot an 500 mèter in de breedte) biedt een riekeleke voedingsbodem veur de [[eileuver]]s die heur opholdt op 't eileuverstation [[De Lokkerij]], niet wied van de havezathe [[Havixhorst]]. Ok lèeft er [[Das (dier)|dassen]] en [[vos]]sen en greuit er bizondere bloemen, zoas noordse zegge, grote pimpernel, stief struusriet en 't zöldzame moeraskartelblad, dat ze de orchidee van de Riest neumt.
De Riest is een hoogveenbeek, die veur een belaangriek diel de grèenze tussen de pervincies [[Oaveriessel]] en [[Drenthe]] angef. De vroggere gemiente Avereest (now diel van de [[Hardenbarg (gemiente)|gemiente Hardenbarg]]) was vernuumd naor 't reviertien.
 
Veur Nederlaandse begrippen kuj 't uniek numen det de Riest nog zo stark meandert. Umdet de Riest op de grèenze van twei pervincies löp, bint er pas in de jaoren zeubentig serieuze plannen ekomen um d'r een kanaol van te maken. Deur 'n veraandernde kiek op netuur en laandschop hebt ze det niet edaone.
De Riest kömp veur in de titel van [[Lucas Jonker]]s roman ''Harm Boer'nlèv'n an de Riest''.
 
==Ecologie==
't [[Riestdal]] (zo'n 100 tot an 500 mètermeter in deiene breedte) biedt een riekeleke voedingsbodem veur de [[eileuver]]s die heur opholdt op 't eileuverstation [[De Lokkerij]], niet wied van de havezathe [[Havixhorst]]. Ok lèeft er [[Das (dier)|dassen]] en [[vos]]sen en greuit er bizondere bloemen, zoas noordse zegge, grote pimpernel, stief struusriet en 't zöldzame moeraskartelblad, dat ze de orchidee van de Riest neumt.
 
==Wus ie det?==
De Riest kömpkump veur in de titel van [[Lucas Jonker]]s zien roman ''Harm Boer'nlèv'n an de Riest''.
 
==Buten dizze webstee==