Verskil tüsken versys van "Rune"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Thijs!bot (Oaverleg | bydragen)
K IW-Bot: dorto: en:Ruinen
de Oldenhof, een havezathe "op Oldenhave". --> Liekt mi'j een fout
Regel 1:
'''Rune''' is een [[daarp|dörpien]] in de [[Drenthe|Drèentse]] gemiente [[De Wolden]] met zo'n 2.740 inwoners ([[1 jannewaori|1 januari]] [[2004]]). 't Dörp is hiel old,: 't wör al in [[1144]] enuumd. Vrogger was Rune een zölfstandige gemiente, maor sins [[1 jannewaori|1 januari]] [[1998]] is Rune grotendeels op-egaon in De Wolden. De grèenze löp tot kört bij [[Möppelt]].
Rune was vrogger een heerlijkheid. De grèenze löp tot kört bij [[Möppelt]].
 
== Geschiedenis ==
Rune wör al 1144 enuumd in olde geschriften, moarmaor is woarschienlukwaorschienlijk al iets older. Rune was vrogger een heerlijkeid. Dat betiekent dat t dörp onder leiding van een [[heer] stönd, zoas ook [[Koevern]]. Dizze heernheren waren de heernheren van Ruynen, en in een later stadium de heernheren van Münster. Dizze familie van Ruynen leafden op de Oldenhof, een [[havezathe]] "op Oldenhave". De havezathe is al langlange vot, moarmaor d'r stiet op ongeveer dezölfde stee een boerderi-je, met dezölfde noamnaom. In de tied dat Rune veur t eerst enuumd wör, stönd d'r een klooster. Ook de kloosters bint d'r niet meer,: de kloosterlingen, Benediktiener monniken, bint noarnaor Dickninghe, bij de Wiek, verhuusd. An dizze monniken hef Rune veul, hiel veul te danken. Zo is de buurtschop [[Giesselte]] ([[Nederlaands]]: Gijsselte) ontstoanontstaon deurdat de monniken doardaor gingen ontginnen. Ook dankt stroatnamenstraotnaomen hun noamnaom an dizze monniken, zoas de "Munnikenweg" (en de "Munnikenbrogge") en de Kloosterstroate"Kloosterstraote".
 
== Bezienswaordigheden ==
Rune hef veul bezienswaordigheden. Zo is d'r een [[Nederlaanse Hervormde Karke|Nederlaands-Hervormde Karke]], met binnenin nog een klein stok van een fresco. Ook is er de museumboerderi-je "'t Pasmans Huus". Rune telt binnen 't dörp 5 kroegen, woarvanwaorvan drei rond de "Brink".
 
== Dialekt ==
't Ruunders Drèents is geen Drèents, wordt wal eens ezegd. In zekere zin klopt dit. TegenoaverTegenaover 't "Standaarddrèents" bint dr anmarkelijk veul verschillen,. zoZo is 't Nederlaandse varken in 't Ruunders varken, moarmaor in t Drèents een zwien. 't Ruunders wordt wal as een vörm van t Frankisch beschouwd.
{{Dia|Disse pagina is eschreem in 't '''Ruunders Drèents'''}}