Verskil tüsken versys van "Fries-Drèentse oorlog"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
KGeen bewerkingssamenvatting
KGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De '''Fries-Drèentse oorlog''' of '''Friese aanval op Drenthe''' [[1231]]-[[1233]] was een aanval op [[Drenthe]] deur een [[Frieslaand|Fries]] leger det eleid wördden deur [[Wilbrand van Oldenburg]].
 
Op [[28 juli]] [[1227]] sneuvelden biskopbisschop [[Otto van Lippe|Otto II]] mit veule ridders tiedens de [[Slag bi'j Ane]] op de grèenze van Drenthe en [[Oaveriessel]]. De opvolger van Otto II, [[Wilbrand van Oldenburg]], reup de Friezen op hum te steunen teugen de opstaandige Drenthen.
 
Ien [[1231]] leup dit op oorlog uut. De kroniekskrieverkroniekschriever van de ''Quedam narracio de Groninghe, de Thrente, de Covordia et de diversis aliis sub diversis episcopis Traiectensibus'' benadrokten det de Friezen hielemaolhielemaole niet verplicht waren töt dizze militaire hulp. "Zi'j bint jao vri'j volk en ontslagen van harde heerskoppiheerschoppi'je". Zi'j deuden daorumme mit uut zuver en vroom meelie "en ok umme de aflaot".
 
Zoveule Friezen waren d'r drok op um mit te doenvechten det 't leger ien twei dielen esplitst mös wörden. De strieders uut [[Stavern]], [[Westergo]], 't [[Nijland]] (ien-epolderde [[Middelzee]]), [[Borndego]] en [[Smallingerlaand]] kwamen bi'j [[Bakkevene]] te hope. De aanderen, die tussen [[Liwwadden(stad)|Liwwadden]] en de Lauwers woonden, trökken [[De Marne]] bi'jlanges [[Grunnen (provìnzie)|Grunningen]] binnen en wördden deur de biskopbisschop zölf anevoerd.
 
De Friezen verleuren de slag deur verraod. Vieftig man raakten uut de tied en een wieder groot aantal wördden door de Drenten ien gevangenskopgevangenschop eneumen.
 
==Uutgaonde verwiezing==
*[http://caltex.nl/ane/boeken.htm Körte beskrievingbeschrieving van de Quedam narracio]
 
[[Kattegerie:Drèents artikel|Fries-Drèentse oorlog]]