Verskil tüsken versys van "Veno"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Waark in uutvoering
 
Waark in uutvoering
Regel 1:
[[Ofbeelding:kasteel_Toutenburg.jpg|thumb|right|300px|Oaverbliefsel van kestielkesteel Toutenburg]]
'''Venó''' of '''Veno''' ([[Nederlaands]]: ''Veno'') is een stadtien in 't noordwesten van de pervincieperveensie [[Oaveriessel]] ([[Kop van Oaveriessel]]). Sund [[1 jannewaori]] [[2001]] heurt 't bi'j de gemiente [[Stienwiekerlaand]]. Op [[31 december]] [[2006]] telden Venó 4121 inwoners (2041 manlu en 2080 vrouwlu). <ref>[http://www.steenwijkerland.nl/content.jsp?objectid=37108 Webstee van de gemiente Stienwiekerlaand]</ref>
 
==Geschiedenis==
 
Venó komp in 936 veur as ''Fulnaho''. 't Gebied is dan een wold det eigendom is van Otto de Grote, keizer van 't [[Heilige Roomse Riek]]. Dizze gaf an de bisschop van Utrecht, Balderik, toestemming umme d'r te jagenjaegen. In 1010 gef keizer Hendrik II 't wold (''Silva Fulnaho'') an 't [[Sticht Utrecht|bisdom Utrecht]]. In de [[11e ieuw]] wördden 't laand anemeuken en in de [[12e ieuw]] leut bisschop Godfried van Rhenen an 't [[Almere (meer)|Almere]] de borg 't ''Olde Huys'' neerzetten, mit een donjon en een kapel. Dizze borg wördden in de [[13e ieuw|13e]] en [[14e ieuw]] herhaaldelijk anevallen deur de [[Friezen]] uut [[Stellingwarven|Stellingwarf]]. Rondumme de borg ontstund 't dörp Op ten Camph. 't Kreeg op 12 juli 1354 stadsrechten. NaoVanof 1380 nuumtnuumden ze de stad ''Vollenho''.
 
De bluuitied van de stad Venó lig in de eerste helfte van de [[15e ieuw]]. Venó is dan belaangriek deur de steurvisseri'je en is een ''bi'jstad'' van de [[Haanze]]. D'r wördden ok eerden verdedigingswallen en -poorten anelegd. In de eerste helfte van de [[16e ieuw]] bluuit de stad opni'j op. [[Georg Schenck van Toutenburg]] wördden laanddröst en laterlaeter stadholder van Oaveriessel veur [[Karel V van het Heilige Roomse Rijk|Karel de Viefde]]. Hi'j leut een endtien buten de stad 't kestielkesteel [[Toutenburg]] bouwen. Venó wördden 't bestuurscentrum veur de drei noordelijke pervincies, mar verleur dizze rolle toe asdoe de [[Tachtigjaorige Oorlog]] uutbrak. In de ieuwen daornao verzoordenkwienden de stad weg.
 
In de twiede helfte van de [[19e ieuw]] bluuiden Venó weer eempies op. De slötgrachte van 't ''Olde Huys'' wördden een visseri'jhaven en 't kestielkesteel wördden ofebreukendaelehaeld. Toe asDoe in 1859 't eilaand [[Schoklaand]] ontruumd wördden, kwamen de mieste ''Schokkers'' te midden van de resten van 't kestielkesteel te wonen. Op 't ende van de 19e ieuw hebt ze een ni'je haven ebouwd en ontstund een specifiek vissersschip, de Vollenhovense bol. Deur de anleg van de [[Ofsluutdiek]] (1932) kwaamp d'r an de Zuderzeevisseri'je een end. Venó wördden in 't begun van de [[Twiede Wereldoorlog]] belangriek as waarkhaven veur de inpoldering van de [[Noordoostpolder]].
 
In 1818 wördden Venó opedield in [[Stad Venó]] (de stad) en [[Ambt Venó]] ('t plattelaand det as d'r bi'j heurden). In 1942 hebt de [[Duutsers]] stad en ambt weer bi'j mekaarmekaer edaon. In 1957 gruuiden de gemiente Venó mit 10 hectare, deurdet ze d'r een stokkien van de Noordoostpolder bi'j deuden.
 
In 1973 gunk de gemiente samensaemen mit onder aandere [[Blokziel]], [[Gietern]] en [[Wannepervene]] en wördden de ni'je gemiente [[Briederwiede]], mit Venó as heufdplaatseheufdplaetse. In 2001 gungen Briederwiede en [[Iesselham]] op in de gemiente [[Stienwiek]]. Dizze gemiente veraandern twie jaor laterlaeter van namenaeme. De bewoners vunden det een namenaeme as "Kop van Oaveriessel" of "Stienwiekerlaand" beter zol weden, umdet de name "Stienwiek" oejoe deud denken det de aandere gemienten deur Stienwiek eannexeerd warenwaeren.
 
Venó leeft vandagevandaege grotendiels van toeristenvolk. Een endtien buten de plaatseplaetse lig in de Noordoostpolder 't Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium.
 
De viering van 't 650-jaorige bestaon as stad op 12 juli 2004 was Mr. [[Pieter van Vollenhoven]] bi'j. Zie hebt hum töt erebörger van de stad benuumd. Zien achternameachternaeme hef trouwens niks mit 't stadtien te maken.
 
==Omkrieten==
 
Venó is een klein stadtien in de zogenaemde Kop van Oaveriessel. Plaetsen in de omkrieten binnen: [[Sint-Jansklooster]], [[Blokziel]], [[Gietern]], [[Zwartsluus]], [[Marknesse]], [[Kraggenburg]], [[Wannerpervene]], [[Belt Schutsloot]] en [[Gellemuden]]. Venó bi'jlanges streumt 't Vollenhoverkanaal, det uutmondt in 't [[Zwatte Meer]]. An de aandere kaante giet 't naor Blokziel, of via de Ettenlandse Kolk naor de Kleine Beulakerwiede. In Venó is een [[diekring]] anelegd. De plaetse lig haoste hielemaole op keileem. In Venó wonen veule veurmaolige Schokkers.
 
== Geboren of ewoond ==
Geboren:
 
*[[Sophie in 't Veld]] (1963), politica
*[[Wolter Huisman]] (1931-2004), scheepsbouwer
*[[Marti ten Kate]], atleet
 
Ewoond:
 
* [[H. van Heerde]], schriever van ''Garriet Jan en Annegien''
* [[Georg Schenck van Toutenburg]], stadholder
* [[Bernardus Bosch]], predikaant
 
==Verwiezings==
<references/>
 
==Uutgaonde verwiezings==
*[http://www.henkvanheerde.nl/vollenhove/ Vollenhove door de eeuwen heen: gebouwen, gebeurtenissen, personen]
*[http://www.corsovollenhove.nl/ Bloemencorso Vollenhove]
 
[[Kattegerie:Stellingwarfs_artikel]]
[[Kattegerie:Oaveriessel]]
 
[[en:Vollenhove]]