Verskil tüsken versys van "Zwärte Wäter"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
KGeen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Ofbeelding:Location Zwarte Water.PNG|thumb|250px|Zwärte Wäter]]
't '''Zwärte Wäter''' is een 19 kilemeter lange revier in de pervinsie [[Overiessel]]. De oorsprong ligleg in [[Zwolle (Oaveriessel)|Zwolle]], daoras 't ontstäät uut de Soestwetering en de Ni'je Wetering. 't Meer kump uut in 't [[Zwärte Meer]].
 
==Loop van 't wäter==
In 't noorden van Zwolle kump de [[Vechte]] uut in 't Zwärte Wäter. 't Zwärte Wäter streump vervolgens langes de pläsen [[Asselt]], [[De Sluus]] en [[Gällemuun]] en mondt uut in 't [[Zwärte Meer]]. 't Zwärte Meer sluut an op 't [[Ketelmeer]] en 't [[Kadoelermeer]]. 't Kenaal bi'j Zwolle detdat tegensworig 't Zwärte Wäter verbiendtverbient mit de [[Iessel]] is 't [[Zwolle-Iesselkenaal]].
 
==BroggenBruggen over 't wäter==
* [[MastenbroekerbroggeMastenbroekerbrugge]]
 
==Ekelogie==
Regel 12:
 
==Geskiedenis==
De naam ef (naor alle werskienlijkheid) niks mit de kleur [[zwärt]] te maken, mär mit [[zwet]] wat ''grèenzegrens'' betekent. In olde dokementen wördt de revier ok wel ''Ons Wäter'' eneumd of '''t wäter detdat naor de zee gäät''. 't Zwärte Wäter was van groot belang veur de ontwikkeling van de [[Hanzestad|Anzestad]] Zwolle. 't Verbun de stad mit de zee en de aandere Anzesteden. Op de pläse van 't udige Rooietorenplein stun vrogger de avenkadeaovenkaode mit een standerdmeule en een stadskräne.
 
{{Dia|Disse pagina is eskreven in 't dialect van '''[[Gällemuun]]'''}}
 
[[Kattegerie:Sallaans_artikel]]