Verskil tüsken versys van "Putten"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
KGeen bewerkingssamenvatting
Eve (Oaverleg | bydragen)
KGeen bewerkingssamenvatting
Regel 14:
 
==Laandschap==
In 't oosten en noorden van Putten ligtleit de [[Veluwe]], 't grootste netuurgebied van Nederlaand. 't Daarp wördt dan oek wel de 'Paorel van de Veluwe' enoemd. Putten wördt in 't zuden en westen umringd deur akkerlaand, in 't uterste westen grenst de gemeente an 't raandmeer rond [[Flevolaand]]: 't Veluwemeer.
 
==Razzia (Tweede Wereldoorlog)==
Putten is bekend vanwege 'n razzia in de Tweede Wereldoorlog. Op [[2 oktober]] [[1944]] werd 't daarp umsingeld deur [[Duutslaand|Duutse]] troepen en werd 't merendeil van de mannelijke bevolking, 661 mannen en jonges, of-evoerd naor [[Neuengamme]]. Neur de oorlog kwammen der van disse 661 mannen mar 49 terug. De rest van de mannen kwammenkwam um in [[concentraotiekamp]]en.
 
Disse [[razzia]] was 'n Duutse vergelding veur de beschieting, een dag d'rveur, van 'n auto van de Wehrmacht bie de Oldenaller-brug (tussen Putten en [[Niekark]]) deur 'n verzetsgroep. Hierbie kwam één van de vier Duutse inzittende officieren um 't leven.
Regel 23:
De represaille werd uut-evoerd op bevel van [[generaol]] [[Friedrich Christiansen]]. Oek werden d'r ruum 100 woeningen in braand esteuken.
 
Een monument ter neurgedachtenis an de slaachtoffers van de razzia is op [[1 oktober]] [[1949]] deur [[Koningin Juliana]] onthuld. 't Monument bestaot uut een herdenkingshof, ontweurpen deur Prof. Bijhouwer en een zaandstenen beeld van [[Mari Andriessen]] oek wel "'t vrouwtjen van Putten" enoemd. 't Verbeeldt een vrouw in klederdraacht mit 'n zakdoek in huer haand. Zie kiekt in de richting van de Ouwe Kaark, van waoruut de mannen of-evoerd werden.
Zie kiekt in de richting van de Ouwe Kaark, van waoruut de mannen of-evoerd werden.
 
''Disse pagina is eschreven en espreuken in 't Puttens''
 
[[Category:West-Veluws artikel]]