Verskil tüsken versys van "Gemeenteroad"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
wat an-epas
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
==Nederland==
===Bestuur veur 7 meert 2002===
Op [[7 meert]] [[2002]] is de Wet dualisering gemeentebestuur in-evoerd. Tot 7 meert 2002 was de gemeenteroad zo'n betjen 't algemeen bestuur van de gemeente. En 't [[college van burgemeisterbörgemeister en wetholders]] was een soort van dagelijks bestuur. BurgemeisterBörgemeister en wetholders bestuurden de gemeente umdat de gemeenteroad now eenmoal neet alle dagen bi-j mekare kan kommen um zelf de gemeente te besturen. De wetholders wödden ekozen uut de gemeenteroad. En zo'nen [[wetholder]] bleef ok gewoon gemeenteroadslid en kon dus ook gewoon metproaten en metbeslissen in de gemeenteroad.
 
===Bestuur nao 7 meert 2002===
De verholding tussen de gemeenteroad en 't college van burgemeisterbörgemeister en wetholders lik nao 7 meert 2002 wal een betjen op de de verholding tussen de [[Tweede Kamer]] en de Ministers. Het bestuurt now 't college van burgemeesterbörgemeester en wetholders van de gemeente. Het wark van de gemeenteroad is wat verschoven. De gemeenteroad gif now de algemene kaders an en controleert 't college van [[burgemeisterbörgemeister]] en wetholders. Een gemeenteroadslid is doardeur now méér volksvertegenwoordiger ewodden en he is minder gemeentebestuurder. Een roadslid mot meer as volksvertegenwoordiger overleggen met de “gewone” leu en he mot minder [[vergaorige|vergaderen]] op 't gemeentehuus. Tenminsten, dat was de bedoeling van de Wet dualisering gemeentebestuur.
 
===Kiezen van wetholders===
Regel 15:
===De veurzitter===
De veurzitter van de gemeenteroad is de burgemeisterbörgemeister. Moar as de burgemeisterbörgemeister d'r neet is, dan zit een doarveur deur de gemeenteroad an-ewezen gemeenteroadslid de gemeenteroad veur. Vrogger, tot 7 meert 2002, werd de road dan veur-ezetten deur den wetholder den was an-ewezen as [[loco-burgemeisterbörgemeister]]. Moar dat is neet meer zo. D'r is ok wat dit betreft een scheiding an-ebracht tussen de gemeenteroad en 't college van burgemeisterbörgemeister en wetholders.
 
De veurzitter van de road röp de road bi-j mekare. En bi-j de uutneudiging veur de vergadering döt he ok ne veurlopige agenda. De definitieve agenda wod vastesteld deur de road, meteen bi-j 't begin van de vergadering. Want de road is 't hoofd van de gemeente en dus bepaalt de road zelf zien eigen agenda.
Regel 32:
Um de gemeenteroad nog wat meer onafhankelijk te maken van 't college is deur de Wet dualisering gemeentebestuur now ok in de Gemeentewet op-enommen dat de gemeenteroad een eigen ambtenaar krig. Dat is de [[griffier]]. In een kleine gemeente zal dat één ambtenaar wean, of zelfs minder as één ambtenaar as een paar gemeenten samendoot met énen griffier. Moar in grote gemeenten könt ok d'r wal meer ambtenaren wean, speciaal ten dienste van de gemeenteroad. Dan heet dee ambtenaren samen “de griffie”. En hef de griffier geen eenmanspost moar dan is de griffier chef van de ambtenaren van de griffie.
 
===Positie van de burgemeisterbörgemeister===
Wat nog neet arg good is eregeld in de Wet dualisering gemeentebestuur is de positie van de burgemeisterbörgemeister. De burgemeisterbörgemeister is veurzitter van de gemeenteroad en de burgemeisterbörgemeister is veurzitter van 't college van burgemeisterbörgemeister en wetholders. En dat is natuurlijk wal een betjen raar a'j 't belangriek vindt dat de taken van de gemeenteroad en 't college van burgemeisterbörgemeister en wetholders good uut mekare mot wodden eholden.
 
[[Kattegerie:Achterhooks_artikel]]