Verskil tüsken versys van "Wodan"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Wodan''' ([[Angelsaksisch|Angelsoaksisch]]: ''Woden'', [[Duuts]]: ''Wotan'', Frys[[Fries]]: ''Weda'', [[Scandinavië|Scandinoavisch]]: ''Odin'') is ien van goden uut de olde Germaonse religie, het [[Heidendomheidendom]]. Wodan is de belaangriekste [[god]] uut het Germaonse godenriek. De middelste daag van de wieke, [[woonsdag]] (Wodansdag) is noar hum vernuumd.
Wodan is de belaangriekste god uut het Germaonse godenriek. De middelste daag van de wieke, woonsdag (Wodansdag) is noar hum vernuumd.
 
Veul vierings in het [[Nedersaksisch]] gebied komt veurt uut de olde religie. Veurbield doarvan is het ossehoornblazen, de veurleuper van de midwinterhoorn, de ossehoorn word nog stieds in under aandere het [[Tweante|Tweantse]] gebied gebruukt.
 
Wodan ried altied op zien aachtbienige schimmel (peerd) Sleipnir, hie hef ook twei beudschappers bie zich, de roaven Hugin en Munin die noar de eerde afdoalt um te kieken wat zich bij de meinsen in de huuzenhuzen afspeult.
 
 
==Sunterkloas==
Heugst woarschienluk is noa de karstening [[Sunterklaos|Sunterkloas]] in ploats kommen van Wodan umdat de meinsen moar meuilukmeuilijk afstoand kunden doen van de olde gebruukengebruken. Zo red ze beiden op een schimmel en hef Sunterkloas een staf en Wodan een spier in zien haand.
Zo kwaam het ook dat Noa de Nederlaandse[[Nederlaanse Opstaand]] ([[80-jaorige oorlog|80-joarige oorlog]]) de [[kalvinisme|kalvinistische]] predikaanten t Sunterkloasfeest wolden ofschaffen, omdat t te veul haaidense eleminten har.
 
==Uutgoande verwiezings==
Heugst woarschienluk is noa de karstening Sunterkloas in ploats kommen van Wodan umdat de meinsen moar meuiluk afstoand kunden doen van de olde gebruuken. Zo red ze beiden op een schimmel en hef Sunterkloas een staf en Wodan een spier in zien haand.
*[http://www.heidendom.nl/sinterklaas.pdf Verbergt Wodan zich onder die mijter?] (pdf)]
Zo kwaam het ook dat Noa de Nederlaandse Opstaand(80-joarige oorlog) de kalvinistische predikaanten t Sunterkloasfeest wolden ofschaffen, omdat t te veul haaidense eleminten har.
 
 
[[Kattegerie:Sallaans_artikel]]
==Externe links==
[[Kattegerie:Germaanse mythologie]]
 
[[ang:Wōden]]
*[http://www.heidendom.nl/sinterklaas.pdf Verbergt Wodan zich onder die mijter?] (pdf)
[[de:Wotan]]
[[en:Wodan]]
[[eo:Votano]]
[[it:Woden]]
[[nl:Wodan]]
[[sv:Woden]]