Verskil tüsken versys van "Urk"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 19:
webstee = [http://www.urk.nl www.urk.nl] |
}}
'''Urk''' (eutspraak: ''Urrek'') is mit dik 17.500 inwoeners op een oppervlakte van zo'n 118 km² (waorvan 't aldergrootste diel waoter) de kleanste [[gemiente (bestuur)|gemiente]] van de [[Nederlaand]]se [[pervincie|previnsie]] [[Flevolaand]]. Urk is 'neen vuurmaolig eilaand in de [[Zujerzee|Zuierzie]] (tot de ofwarking van de [[Ofsluutdiek|Ofsleutdik]] [[1932]]) in in 't [[Iesselmeer|IJsselmeer]] tot [[1939]]. In 1939 was de dik die Urk mit [[Lemmer|Limmer]] verboend klaor in in [[1942]] worde de [[Noordoostpolder]] droog-emaolen.
 
Urk kan omskrieven worren as de miest ([[protestantisme|protestants]])-[[christendom|christelijke]] gemiente van Nederlaand. 't Is 'neen echte enin besluten gemienskap. 't Plaoselijke [[dialect]], 't [[Urkers]], is nog beutengewoen levendig enin wikt vuul of van alle dialecten eut de omgieving. Urk et vareweg de grooste vissersvloot van Nederlaand.
 
==Geskiedenis==
De oudst bekinde vurmeldingvermelding van de naam 'Urk' is de skinkingsakte van kaizerkeizer Otto I an ut't Sint-Pantaleonsklooster te [[Keulen]]. De tekst is: "''cuiusdam insulae medietatem in Almere, que Urch vocatur"'' (de elluftelft van een zieker eilandeilaand in ut't Almere, dat Urch unuumteneumd wordtwort).
Van 1660 tot 1792 oorden Urk in [[Emmeloord]] (ut't noordelijkste durrupdurp van Skokkelaand) bij de gemiente Amsterdam. Tot 1950 oorde Urk baibij de previnsie Noord-HollandHollaand. Tot 1986 oorde Urk baibij de previnsie Overijssel. Tugenwoordig oort de gemiente baibij Flevolaand. Hiermie is Urk de ienegeienige gemiente in Nederlaand die in drie provincies eliegen et.
 
==De vlagge==
In 1964 is duur de stichting voor Banistiek enin Heraldiek in Muiderberg een ontwarrupontwarp emaakt vor een gemeentevlagge. De omskreevingomskreving van de [[vlagge]] luidt: "blauw mit een witte schellevisskellevis, langerst de bovenzeede van de vlagge een smalle, in twie orizontale boanenbaonen van rood in wit verdielde zoom in langerst de ongerzeede van de vlagge een smalle, in tweetwie horizontalehorizontaole banenbaonen van rood in wit verdielde zoom, de zomen mit een oogte van 1/6 van de tetoaletetaole vlagoogte".
 
Dit ontwarp is in 1965 duur de [[gemeenteroad|gemienteraod]] vast-esteld.
[[Image:Vlag_urk.gif]]
 
==Ut't wapenWapen==
In 1964 is duur de stichting voor Banistiek en Heraldiek in Muiderberg een ontwarrup emaakt vor een gemeentevlagge. De omskreeving van de vlagge luidt: "blauw mit een witte schellevis, langerst de bovenzeede van de vlagge een smalle, in twie orizontale boanen van rood in wit verdielde zoom in langerst de ongerzeede van de vlagge een smalle, in twee horizontale banen van rood in wit verdielde zoom, de zomen mit een oogte van 1/6 van de tetoale vlagoogte".
An de gemiente Urk is baibij Koninklijk BesluutBesleut van 26 november 1819 een wapen verlient. De beskreevingbeskreving op ut't wapendiploma is: "Zijnde van lazuur, beladen met een schelvis in zijne natuurlijke kleur".
 
De kleur lazuur, ok wel aneduitan-eduid as ultramarijn, is een [[vaarf|vurfstof]], enin in de heraldiek de normoalenormaole benaming vor "blaauwblauw". De starrekestarke vurbindingverbiending die de vissersgemienschapvissersgemienskap mit de zie et wordwort duur de blaauweblauwe kleur tot uutdrokkingeutdrokking ebrocht.
Dit ontwarrup is in 1965 duur de gemeenteraad vastesteld.
 
Ut't feitFeit dat Urk van oudsher een vissersgemienschapvissersgemienskap is wordwort uutedrokteut-edrokt in de schellevisskellevis. Die et van nature de volgende kleuren: de rogge is donker gruunbruun, de flanken zulleverwit in de buk wit. Varder is de vis erkinboarerkinbaor an de kindroadkindraod. De heraldische ettiquette verbiedtinverbiet in een wapen ut't gebruk van metoalmetaol op metoalmetaol of van kleur op kleur. Op vuurstel van de Oge RoadRaod van Adel wordtwort doarommedaoromme sinssinds 1955 de schellevisskellevis in zilver ofebieldof-ebield.
==Ut wapen==
 
[[Image:Coat_of_arms_of_Urk.gif]]
 
An de gemiente Urk is bai Koninklijk Besluut van 26 november 1819 een wapen verlient. De beskreeving op ut wapendiploma is: "Zijnde van lazuur, beladen met een schelvis in zijne natuurlijke kleur".
 
De kleur lazuur, ok wel aneduit as ultramarijn, is een vurfstof, en in de heraldiek de normoale benaming vor "blaauw". De starreke vurbinding die de vissersgemienschap mit de zie et word duur de blaauwe kleur tot uutdrokking ebrocht.
 
Ut feit dat Urk van oudsher een vissersgemienschap is word uutedrokt in de schellevis. Die et van nature de volgende kleuren: de rogge is donker gruunbruun, de flanken zulleverwit in de buk wit. Varder is de vis erkinboar an de kindroad. De heraldische ettiquette verbiedtin een wapen ut gebruk van metoal op metoal of van kleur op kleur. Op vuurstel van de Oge Road van Adel wordt doaromme sins 1955 de schellevis in zilver ofebield.
 
==Economie==
De belangrijkebelangrikke economische péélerpealer van het't durrupdurp is de visseraie[[visserieje|visserije]]. Van oudsher wazzen de UrrekersUrkers anewiezenan-ewiezen op de visseraievisserije enin, in mindere moatemaote, op de landbouw[[laandbouw]] om in urluierseurluiers levensongerout te kunnen voorzienvorzien. Armoede was troef want de visseraievisserije was niet alteed succesvol. EnIn de visseraievisserije was ok gevoarlukgevaorlijk. BaiBij ut't vissermonument stoanstaon de namen van al de vurdronkenverdronken vissermannen vurmeldvermeld.
 
De kentering vor Urk kwam mit de afsluutingofsleuting van de [[Zuderzee|Zuierzie]] in 1932. De AfsluutdikOfsleutdik maakte voorgoedvorgoed een ééndeeande an de Zuierzie enin ok de dagen van het eilandeilaand Urk wazzen eteld. De zoute Zuierzie worde een zuut IJsselmeer enin vollegesvolges de deskundigen zou ut't metmit de visseraievisserije op Urk wel gank ofeloepenof-eloepen wéézenweazen. Ut't IJsselmeer ad ommers te wéénigweanig ruumte om iederiene een plekkien te bieden vor de uitoefeningeutoefening van de visseraievisserije enin de [[Noordzie]] zou ok al onberikboaronberikbaor worren omdat Urk vrijwel midden in NederlandNederlaand lag.
De belangrijke economische pééler van het durrup is de visseraie. Van oudsher wazzen de Urrekers anewiezen op de visseraie en, in mindere moate, op de landbouw om in urluiers levensongerout te kunnen voorzien. Armoede was troef want de visseraie was niet alteed succesvol. En de visseraie was ok gevoarluk. Bai ut vissermonument stoan de namen van al de vurdronken vissermannen vurmeld.
 
Die verwachting is, we kunnenkunen ut't zien an ut't tugenwoordugetugenwoordige welvoarendwelvaorend Urk, niet uutekömeneut-ekeumen. Ut't wordtWort wel <i>'Utt Wonder van Urk'</i> enuumdeneumd. De Urkers gingen urluierseurluiers gelok beproeven op de Noordzie. Grotere kotters worden ebouwd. De visofslag op Urk gruuide gestaag varder. Tot ééndeand joarenjaoren '70 worde de vis nog miestal anevoerdan-evoerd via de Urker aven. NoaNao die teed worden de kotters te groot om over ut IJsselmeer nor de thuusaven te koemen enin worde de vis mit de vrachtwagen vanuutvaneut ziehavens as [[IJmuien]], [[Harlingen]], [[Delfziel|Delfzijl]], [[Laauwersoog|Lauwersoog]] anevoerdan-evoerd om op Urk te worren vurangeldverangeld. Roend de visofslag gruuide een enorremeenorme visverwarkende industrie. JoarlijksJaorlijks wordtwort nor skatting zoon twiezo'n miljardtwiemiljard an vis geëxporteerdeëxporteerd nor laanden as [[Italiën|Italië]]], Frankrijk[[Frankriek|Fraankrik]] etc.
De kentering vor Urk kwam mit de afsluuting van de Zuierzie in 1932. De Afsluutdik maakte voorgoed een éénde an de Zuierzie en ok de dagen van het eiland Urk wazzen eteld. De zoute Zuierzie worde een zuut IJsselmeer en volleges de deskundigen zou ut met de visseraie op Urk wel gank ofeloepen wéézen. Ut IJsselmeer ad ommers te wéénig ruumte om iederiene een plekkien te bieden vor de uitoefening van de visseraie en de Noordzie zou ok al onberikboar worren omdat Urk vrijwel midden in Nederland lag.
 
Die verwachting is, we kunnen ut zien an ut tugenwoorduge welvoarend Urk, niet uutekömen. Ut wordt wel 'Ut Wonder van Urk' enuumd. De Urkers gingen urluiers gelok beproeven op de Noordzie. Grotere kotters worden ebouwd. De visofslag op Urk gruuide gestaag varder. Tot éénd joaren '70 worde de vis nog miestal anevoerd via de Urker aven. Noa die teed worden de kotters te groot om over ut IJsselmeer nor de thuusaven te koemen en worde de vis mit de vrachtwagen vanuut ziehavens as IJmuien, Harlingen, Delfzijl, Lauwersoog anevoerd om op Urk te worren vurangeld. Roend de visofslag gruuide een enorreme visverwarkende industrie. Joarlijks wordt nor skatting zoon twie miljard an vis geëxporteerd nor laanden as Italië, Frankrijk etc.
 
==De muuite om te bekieken==
Regel 63 ⟶ 56:
*De [[Iesselmeer|IJsselmeerofslag]]
 
==ebörenGeboren op UrrukUrk==
* Pieter Hoekman (14 januarijannewaori 1917), IngelaandvoarderIngelaandvaorder
* Albert Cornelis Baantjer (16 september 1923), oud-polisieman enin skreeverskrever
 
 
[[Kattegerie:Urkers artikel]]