Verskil tüsken versys van "Bildts"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Knillis (Oaverleg | bydragen)
KGeen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Et '''Bildts''' is een [[Nederlaand|Nederlaanse]]se [[streektael]].
 
Et wodt algemien indield bi'j et [[Hollaand|Hollaans]]s. Et wodt praot in de gemiente [[HetEt Bildt]] in Noord-[[Frieslaand|Noord-Frieslaand]].
 
Et Bildts is ontstaon naodat in [[1505]] de oolde [[Middelzee]] veerder inpolderdinpoolderd wodde deur HollaandseHollaanse heren. Daor kwam ok et warkvolk vot, zo van rond [[Werkendam]], Zuud-Hollaand, om de bedieking te doen. Een diel kwam ok in de ni'je polderpoolder wonen. Deur de vermenging van de Zuud-HollaandseHollaanse dialecten die zi'j oorspronkelik praotten en et [[Fries]] van de polderbewonerspoolderbewoners van de omliggende gebieden is et Bildts ontstaon.
 
Et Bildts wodt praot in de plakken ''Sint-Anne'', (HollaansStellingwarfs: [[SintSunt AnnaparochieAnneperochie]]), ''Sint-Jabik'' ([[SintSunt JacobiparochieJekobiperochie]]), ''Froubuurt'' ([[VrouwenparochieVrouwenperochie]]), ''Ouwe-Syl'' ([[OudebildtzijlOoldebildtziel]]), ''De Westhoek'' ([[Westhoek (Friesland)|Westhoek]]) en [[NijNi'j Altoenae]].
Allienig in de kern [[MinnertsgaMinnertsge]] (Fries: Minnertsgea), die niet in et poldergebiedpooldergebied ligt en pas sund de gemientelijkegemientelike herindieling van [[1984]] tot de gemiente HetEt Bildt beheurt, wodt Fries praot.
 
Naor schatting bin d'r 6000 meensken die et Bildts beheersen (2006).
 
[[Kattegerie:Stellingwarfs_artikel]]
[[Kattegerie:Nederlaanse streektael en dialekt]]
 
[[de:Bildts]]
[[fy:Bildts]]
[[nl:Bildts]]
 
[[Kattegerie:Stellingwarfs_artikel]]
[[Kattegerie:Streektalen]]