Verskil tüsken versys van "Job Cohen"

379 bytes toegevoegd ,  12 jaar geleden
volgens mien is dit Achterhoeks
(Nieje pagina: ==Leaven== Cohen is uut ’ne liberaal-jödse familie. He studeern rechten an de universiteit in Grunningen. Later warkten he an de universiteit in Leiden en an de universiteit...)
 
(volgens mien is dit Achterhoeks)
[[Ofbeelding:Job_Cohen.jpg|thumb|250px|Job Cohen]]
'''Marius Job Cohen''' ([[Haarlem]], [[18 oktober]] [[1947]]) is een Nederlandse politicus. He is now börgemeister van de gemeente [[Amsterdam]]. Eerder was he onder meer staatssecretaris van Justitie. Cohen is lid van de [[Partij van de Arbeid]].
 
==Leaven==
Cohen is uut ’ne'ne [[jodendom|liberaal-jödse]] familie. He studeern rechten an de universiteit in [[Grunningen]]. Later warkten he an de universiteit in [[Leiden]] en an de universiteit in [[Maastricht]]. An de universiteit van Maastricht wödden he in 1983 professor en in 1991 wödden he doar rector-magnificus.
 
In 1993 wödden he [[staatssecretaris]] veur Onderwies in het kabinet [[Ruud Lubbers|Lubbers]]. Noa un joar ging hee terugge noar zien wetenschappelijke wark. In dee tied was he ok lid van de [[Eerste Kamer]]. In 1998 is he doarmet uutescheid umdat hee toen staatssecretaris veur Justitie is ewodden in het kabinet [[Wim Kok|Kok]]. As staatssecretaris veur Justitie was he onder andere verantwoordelijk veur de invoering van ne ni’je Vreemdelingenwet.
 
Het ging uut dat kabinet umdat he per 17 januari 2001 werd beneumd tot [[borgemeister|börgemeister]] van [[Amsterdam]]. Een van de eerst dinge dee’tdee't he doar te doon had was het trouwen van een homopaar. Dat was de eerste trouweri’je van een homopaar op de hele weald. Nog moar un paar moand eerder had Cohen as staatssecretaris het wetsveurstel over het trouwen van homo’s verdedigd in het [[parlement]].
 
In 2003, bi’jbi'j de [[Tweede Kamer|Tweede Kamerverkiezingen]], werd he eneumd as ni’jenni'jen minister-president. Moar dat ging neet deur. [[Jan Peter Balkenende|Balkenende]] bleef minister-president en Cohen bleef börgemeister.
 
In 2005 wödden Cohen deur [[Time Magazine]] tot „European Hero“ (Europesen Held) uuteropen veur wat he edoane hef noa de moord, zomoar midden op stroate, op nen filmregisseur [[Theo van Gogh]] deur nen moslimfanaat in november 2004. He reep de leu op tot samenhang en tolerantie. Vanaf dee tied dut he zien best um het spul bi’j mekare te holden – „de boel bij elkaar te houden“ zoals he dat dan zelf zegt – zodat Amsterdam ok in de toekomst ne vri’je en tolerante blif zoas het dat altied ewest is.
 
In 2006 werd he veuredraegn veur de „World Mayor Award 2006“. Alles met mekare werden d’rd'r vieftig börgemeisters van alle fiefvief continenten veuredraegnveur-edraegen veur disse pries. Cohen eindigden as tweede, noa börgemeister John So van [[Melbourne]]. ([http://www.worldmayor.com World Mayor])
 
Vanaf zien twintigste is Cohen a lid van de [[Partij van de Arbeid]]. He’s etrouwd en he hef nen sönnezönne en ne dochter.
 
==Uutgoande verwiezingen==
Vanaf zien twintigste is Cohen a lid van de [[Partij van de Arbeid]]. He’s etrouwd en he hef nen sönne en ne dochter.
 
==Weblinks==
 
* [http://www.amsterdam.nl/gemeente/college/burgemeester_cohen Job Cohen] op [http://www.amsterdam.nl/ Amsterdam.nl]
* [http://www.citymayors.com/mayors/amsterdam_mayor.html ProfilProfiel]
 
[[Kattegerie:Achterhooks_artikel]]
[[Kattegerie:Poletiek]]
 
[[de:Job Cohen]]