Verskil tüsken versys van "Betuwe"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
{{Umraand|Betuwe-kaort.GIF}}
De '''Betuwe''' of '''RivierenlaandRevierenland''' is een [[Nederlaand|Nederlanse]] landstreek in de [[pervincie|previnsie]] [[Gelderlaand|Gelderland]], elegen tussen de revieren de [[Waol]] in 't zujen en de [[Nederrien]] en de [[Lek]] in 't noorden.
 
De Betuwe bestaot uut de zuudwestelijk elegen [[Tielerweerd]], de noordwestelijke [[Nederbetuwe]] en de oostelijke [[Over-Betuwe]].
 
't Reviertjen de [[Linge]] streumtstroomt van oost naor west deur de Betuwe. De stad [[Tiel]] het de belangriekste regiofunctie in dit revierenland. Are grotere plekken bin [[Culemborg]] en [[Geldermalsen]]. De Betuwe staot veural bekend um zien grootschaolige [[tuunbouw]], waoroender de [[vrucht]]enteelt ([[appels]], [[peren]] [[kaarsen]]). De oorzaak van dat landgebruuk leit in de [[geologie]] en [[bojemgesteldheid]] van 't gebied. De Betuwe bestaot uut een ofwisseling van ouwe streumgeulenstroomgeulen, de streumruggenstroomruggen an weerskantenbeie kanten daorvan en de komgroenden veirderveerder van de revier vandaon. Disse ouwe revierlopen bin op veleveule steeën in 't landschap, oek binnendieks, nog goed te herkennen. Mit name de streumruggenstroomruggen mit wat zanderig materiaol, waren iezig goed eschikt veur de tuunbouw en vruchtenteelt en vormen de beste landbouwgroenden van [[Nederlaand|Nederland]].
 
{{Dia|Dit artikel is eschreven in 't '''[[Puttens]]'''}}
 
[[Kattegerie:West-Veluws artikel]]