Verskil tüsken versys van "Nedersaksische Beweging"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Nieje pagina: De '''Nedersaksische Beweging''' is een term veur de - miest uut academici en schrievers bestaonde - beweging die rond de jaoren vieftig perbeerden de stee van 't Nedersaksisch te ...
 
KGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De '''Nedersaksische Beweging''' is een term veur de - miest uut academici en schrievers bestaonde - beweging die rond de jaoren vieftig perbeerden de stee van 't [[Nedersaksisch]] te verbetern en contacten te leggen tussen de lu die in [[Nederlaand]] en [[Duutslaand]] gangs waren mit de streektaal. Leidende personen in dizze beweging waren onder aandern [[Kornelis ter Laan]], [[Jan Naarding]], [[Herman Bezoen]], [[Arnold Rakers]] en [[Klaas Heeroma]], de leste vanof 't [[Nedersaksisch Instituut]] an de [[Rijksuniversiteit Groningen]].
 
De beweging organiseerden symposia, richtten schrieverskringen op, bezon heur op menieren um 't Nedersaksisch an te fietern en kwaamp mit iene spelling veur 't hiele Nedersaksische taalgebied (de [[Vosbergenschriefwiese]]). Teeng de jaoren zestig scheut 't aal minder op mit de beweging. Verscheiden mitwarkers waren hen-egaon en de Vosbergenschriefwiese kwaamp niet van de grond. Een ni'je stimulans veur 't Nedersaksisch en wiedere streektalen kwaamp an 't end van de [[20e eeuw|twintigste ieuw]] mit de [[dialectrenaissance]], die meer van 't volk uutgiet in de vörm van beveurbeeld popmeziek en zeepriegenziepriegen.
 
==Bron==