Verskil tüsken versys van "Boertanger Moor"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Ni'j, oaverzetting vanuut nl-wiki (wiu)
 
KGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
{{wiu}}
 
't '''BourtangerBoertanger Moor''' is een veurmaolig groot veengebied in Oost-[[Drenthe]], Oost-[[Grunnen (provìnzie)|Grunning]] en 't [[Emslaand]] in [[Duutslaand]]. 't Is vanof de [[middeleeuwn|middelieuwen]] grotendiels ontgonnen. An 't begun van de [[21e eeuw|21e ieuw]] bint d'r nog kleine stokken van oaver.
 
==Umvang==
Regel 7:
 
==Ontstaon==
't BourtangerBoertanger MoosMoor is ontstaon teeng 5000 veur Christus. 't Gebied van de veenkelonies van vandage was veur die tied bewoond, zoas bliekt uut de boademvondsten zoas die bi'j [[Hoetmansmeer]]. De bewoners waren ummetrekkende nomaden uut de [[mesolithicum|middenstientied]]. Dizze bevolking is vort ejeugen deur 't aal groter wörrende veengebied, det min toegaankelijk was. Bi'j [[Vaalt]] en [[Troapel]] hebt ze resten van [[veenbrogge]]n evunden, daterend van de [[neolithicum|ni'je stientied]] töt de [[iezertied]].
 
't Veen hef ok een militaire functie ehad. Op plaatsen mit deurgangen deur 't veen en d'r bi'jlanges hebt ze [[schaans]]en ebouwd. [[BourtangBoertang]], [[Olschaanze]] en [[Schaanze]] in de pervincie Grunning en de [[Emmerschaans]], [[Vaalterschaans]] en [[Schaans de Katshaor]] in Drenthe bint hiervan veurbielden. Veural tussen 1680 en 1850 vunden ze dizze bescharmende warking van 't merasgebied teeng anvallen uut 't oosten belangriek.
 
[[Kattegerie:Drèents_artikel]]