Verskil tüsken versys van "Platduuts"

108 bytes toegevoegd ,  12 jaar geleden
geen bewarkingssamenvatting
(dit artikel verwies allinnig naor de Duutse dialekken neet naor 't Nedersaksisch, hier bin nog gien interwiki's veur)
Et '''Platduuts''' (''Plattdüütsch'') is een verzaemelnaeme veur de [[Nedersaksisch]]e variaanten die in [[Duutslaand]] praot wodden. De reden veur de scheiding van de [[Nederlaands|Nederlaans]]-Nedersaksische dialekten en de [[Duuts]]-Nedersaksische dialekten is de invloed van de standerdtael. De spelling en woordeschat bin veur een groot gedielte beïnvloed deur de beiden standerdtaelen, waordeur d'r as et waore een taelgreens ekreëerd is deur de overheden van Nederlaand en Duutslaand. Toch bin de Platduutse dialekten die kotbi'j de greens praot wodden aorig goed verstaonber veur de Nederlaans-Nedersaksische sprekers van de greensstreekdialekten.
 
Vrogger nuumden meensken et Nedersaksisch dat in [[Nederlaand]] praot wodde ok wel ''Platduuts'', dit begrip wodt now allange niet bruukt in Nederlaand. Dialekten en streektaelen wodden over et algemien vaeke wel anduud as ''plat'', dit het liekewel niks van doen mit et Platduuts.
 
In et Platduuts verwiest ''Plattdüütsch'' naor et [[Nederduuts]] (dus et [[Nedersaksisch]] en et [[Oost-Nederduuts]] tegere).
 
{{interwiki|code=nds}}