Verskil tüsken versys van "Riest (revier)"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Dialectbepaoling; variaant 'Rieste' enuumd
Verbeterd
Regel 1:
[[Ofbeelding:DeReestGezienVanafMolenDeWeert1576.JPG|thumb|right|250px|De Riest ien [[Möppelt]], vanof de stelling van de meule De Weert]]
De '''Riest''' (mangs: '''Rieste''') is een reviertien datdet begunt ien 't now ofegraobenofegraven hoogveenhoogvene tussen [[Slagharen]] en [[De Vaort (plaotsplaatse)|De Vaort]]. 't Meandert aoveroaver 35 kilometer op [[Möppelt]] an, daoras 't uutmondt in 't [[MeppelerdiepMöppelerdiep]]. De Riest streumt an de noordkaante van 't oerstreumdal van de grotere revier de [[Aoveriesselse Vechte]]. De zudelijke grèenze tussen de pervincies [[Drenthe]] en [[Oaveriessel]] volgt de Riest.
 
Veur Nederlaandse begrippen kuj 't uniek numen det de Riest nog zo stark meandert. Umdet de Riest oprevier de grèenze van twei pervincies löpangef, bint er pasniet eerder as in de jaoren zeubentig serieuze plannen ekomen um d'rde een kanaol vanRiest te makenkanaliseren. Deur 'nde veraandernde kiek op netuur en laandschop hebt ze det niet edaone.
==Geogroafie==
De Riest is een hoogveenbeek, die veur een belaangriek diel de grèenze tussen de pervincies [[Oaveriessel]] en [[Drenthe]] angef. De vroggere gemiente Avereest (now diel van de [[Hardenbarg (gemiente)|gemiente Hardenbarg]]) was vernuumd naor 't reviertien.
 
Veur Nederlaandse begrippen kuj 't uniek numen det de Riest nog zo stark meandert. Umdet de Riest op de grèenze van twei pervincies löp, bint er pas in de jaoren zeubentig serieuze plannen ekomen um d'r een kanaol van te maken. Deur 'n veraandernde kiek op netuur en laandschop hebt ze det niet edaone.
 
==Ecologie==
't [[Riestdal]], (zo'n 100 tothonderd antöt 500viefhonderd meter iene breedte)bried, biedt een riekelekerieke voedingsbodem veur de [[stöarke|eileuver]]s die heur opholdt op 't eileuverstationeileuverstesjon [[De Lokkerij]], niet wied van de [[havezate]] [[Havixhorst]]. Ok lèeft er [[Das (dier)|dassen]] en [[vos]]sen en greuitgruuit er bizonderebezundere bloemen, zoas noordse zegge, grote pimpernel, stief struusriet en 't zöldzame moeraskartelblad, datdet ze de orchidee van de Riest neumtnuumt.
 
==Cultuurrifferenties==
==Wus ie det?==
De't RiestLaand kumpbi'j veurde inRiest denuumt titelze van't Riestenlaand. [[Lucas Jonker]] zien [[Drèents]]talige roman ''Harm Boer'nlèv'nBoerenlèven an de Riest'' (1939) speult hum daor of.
 
't Plaatsien [[Avereest]] in de Oaveriesselse [[Hardenbarg (gemiente)|gemiente Hardenbarg]]) *betiekent 'oaver de Riest'.
 
==Buten dizze webstee==
* [http://www.landschapoverijssel.nl/terreinen/reestdal.htm Landschap Overijssel oaver de Riest]
 
* [http://www.landschapoverijsselmysteriesvanhetreestdal.nl/terreinen/reestdal.htm LandschapVertellegies Overijsselen schriffilmpies oaver de Riestduustere kaanten van 't Riestdal]
* [http://www.natuurlijk.nl/kopvanoverijssel/staphorst/fietsroute_reest.htm OpRadpadties fietse laangslanges de Riest]
* [http://www.mysteriesvanhetreestdal.nl/ Verhaolties en filmpies oaver de duustere kaanten van 't Riestdal]
* [http://www.natuurlijk.nl/kopvanoverijssel/staphorst/fietsroute_reest.htm Op fietse laangs de Riest]
 
{{Dia|Dit stok is eskreven in 't [[Zuudwest-Zuud-Drèents]] van de Drèents-Oaveriesselse grèensstreek.}}