Verskil tüsken versys van "Terborg"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
TXiKiBoT (Oaverleg | bydragen)
K bot derbie: eo:Terborg
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 4:
'''Terborg''' is een [[Stad (woonploats)|stad]] in de gemeente [[Olde Iesselstreek]] in de previnsie [[Gelderland]] in [[Nederland]].
 
Terborg, met ruum 4600 inwoners, is de enige stad van de gemeente. Terborg kreeg in [[1419]] [[stadsrechten]] van de Heeren van Wisch. De stad is vernuumd naar de Burcht (‘ter burght’) van de [[Heeren van Wisch]], die ze in de [[12e eeuw|twaalfde eeuw]] aan de oever van de [[Olde Iessel]] ebouwd hebt. Dèn burcht, waoran de vroggere gemeente Wisch eur name dankte, is inmiddels verdwenen: het tegenswoordige [[kasteel Wisch]] in Terborg isstamt vanuut eende latere[[13e daotumeeuw|dertiende eeuw]].
 
Terborg hef tegenswoordigs veural een winkelfunctie. Der bunt plannen om het centrum van Terborg groots an te pakken: deur de bebouwing aan de Hoofdstraot en Walstraot en het St. Jorisplein an te passen zal het centrum meer het aanzicht kriegen van een gezellige kleine stad. De [[horeca]]functie wordt uut-ebreid en de beide mooie [[karke]]n en kasteel Wisch mut nao de geplande herinrichting better tot hun recht kommen.