Verskil tüsken versys van "Amstelvene"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Arch (Oaverleg | bydragen)
Nieje pagina: {{Gemiente | naeme = Amstelvene | bestaansnaeme vlagge = Amstelveen flag.svg | bestaansnaeme waopen = Amstelveen.gif | lekaosie = Dutch Municipality Amstelveen 2006 | perveensie = [[Of...
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 19:
webstee = [http://www.amstelveen.nl www.amstelveen.nl] |
}}
'''Amstelvene''' is een stad en gemeente in de Nederlaandse provinsie [[Noord -Hollaand]]. De huuznhuzen grenst in het noordnnoorden aan de stad [[Amsterdam]] en liert vlak bi-j lüchhavnluchhaven [[Schiphol]].
 
==Geskiednis==
Tot [[1964]] neumden zi-j de gemeente [[Nieuwer-Amstel]]. Het [[Amstelland]] werd in de [[Middeleewnmiddeleewn]] opedealdop-edeald in [[Oolder-Amstel]] (ten oostn van de [[Amstel (rivier)|Amstel]]) en Nieuwer Amstel (ten westn van de riviere). In dit letsten gebeed ontstonden AmstelveenAmstelvene as een darp in het turfsteakgebeed ten westnwesten van de riviere. In den [[17e eeuw|17den eeuwe]] trokken de riekere [[Amsterdam]]mers naor het gebeed, op züükzuuk naor röst en ruumte. De grenze tussen Nieuwer-Amstel en [[Amsterdam]] leep toon nog ten zuudn van de Buut-nbuten Singelgrachte, ,bi-j veurbeeld bi-j de teggenwoardigen Van Baerlestraat en Ceintuurbaane. Aan den [[Amsteldiek]] bi-j de Amsterdamsen Tolstraote steet nog het veurmaoligen gemeentehoes van Nieuwer-Amstel, hebt ze ebouwd in 1890. Noa innemming van het noordeleke dele van de gemeente wierd hier het Amsterdamsen Gemeente archeef ehuusvest.
 
In [[1896]] en [[1921]] nam Amsterdam het noordeleken (en dëgstbevolkten) deal van de gemeente in; Amstelveen wierdnwierden gereduceerd tot het alde darp en de noabi-je umgeavink. De gemeentegrenze lei noe bi-j de Kälfskensloane. Den rieke Amterdammers blevn günnengunnen op de gebedngebeden rundümrundum Amstelvene. Dat ku-j zeen an de vanof [[1930]] angelegden rümerume wonwieken in het noordwestnnoordwesten van de gemeente. Veural deur dizzndizzen wieknwieken hef Amstelvene nog altied een name as wonplaotse veur de rieknrieken.
 
Noa den Tweeden[[Tweede WealdWereldoorlog|Tweeden oorlogWealdoorlog]] wöd Amstelvene ene van de wongemeenten van lüghavnluchhaven uutbreidingswieknuutbreidingswieken wierden in rap tempo uut de groond estampt; in de jaoren '60 wier Amstelvene enigen tied de snelstgreujende stad van Nederlaand. Vanof 1964 wierd de name van het tot vourstadveurstad uutgegrooide darp aan de heile gemeente egeavnegeaven.
 
Sinds ende joaren '90 verlüpverlup de grooi neet zo rap en bunt geen grote uutbreidink meer in verscheet. De letsten uutbreiding is de Westwiek in het zuudwestnzuudwesten van Amstelvene. In den tookomst wöd dizzndizzen wiek of-emaakt dourdeur in het zuudwestnzuudwesten 800 en in het zuudoostnzuudoosten 700 huze te bouwnbouwen. Daormet zol de letsten uutbreiding van Amstelvene kloar weaznweazen. Um in de behooften van de rap grüjendegrujende leu te veurzeen wierd een nieuw centrum, het Stadshärte Amstelvene, gebouwdebouwd.
 
In 2003 wierd Amstelvene verkozznverkozzen tot de bestn grotngroten stad van Nederlaand omum in te wonnen. Dat prakiseerdnprakiseerden 'economisch onderzoeksbureau Nyfer' in de 'Atlasse veur gemeenten 2003'. As starke kantnkanten van Amstelvene weerden enömd: good bereikbaor, veilig, riek an cultuur en dëgdich bi-j Amsterdam.
 
[[Ofbeelding:Cobra-museum.jpg|thumb|left|200px|Cobra museum in Amstelvene]]
 
==Uutgoande verwiezingen==
==Externe links==
* [http://www.amstelveen.nl/ Officiële webstea van de gemeente Amstelvene]
 
* [http://www.amstelveenamstelveenweb.nlcom/ Officiële website van de gemeente AmstelveenAmstelveenweb.com]
* [http://www.amstelveenweb.com/ Amstelveenweb.com
 
[[Kattegerie:Achterhooks_artikel]]
[[Kattegerie:Noord-Hollaand]]
 
[[da:Amstelveen]]
[[de:Amstelveen]]