Verskil tüsken versys van "Bargen (Noord-Hollaand)"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 27:
Den name Saenegheest besteet volgens veul leu deur et 'Merakel van Bargen' van [[1421]], waorbi-j (volgens de legende) tiedens de gevoarleken [[Sint-Elisabethsvlood]] et karkegrij van de verdrunken karke van [[Petten]] veilig anspeulden en et zeewaoter dat in de kiste was deur-edrongen een hutjen later veraanderd blik te wean in geronnen blood. De plaetse waor het grij anspeulden neumpd zi-j vanof toon Sacramentsdiek (noe Zakediek) en er wierd een kapelle ebouwd dee wier in den tachtigjaorigen oorlog wierd verwoest. Toch wierd er tot midden 60'er joaren in de moand mei en stilln tochte holden om dit merakel te gedenken. Dit gebruuk is beginne [[21e eeuw]]e wear ni-j leaven in-eblaozen.
 
De Ruïnekarke wierd in den 15e eeuwe ebouwd op de pleatseplaetse van ene olderen karke. In de Middeleeuwn was et den grootsten karke van Noord-Hollaand. In [[1574]], tiedens de tachtigjarigen oorlog, wierd de karke plunderd en of-ebrend. De karke wierd in lateren tied veur een dele opni-j ebouwd.
 
In [[1799]], tiedens den tweeden Coalitieoorlog teggen revolutionair [[Frankriek]], veel enen Brits-Russisch leger den provincie [[Noord-Hollaand]] binnen. Bi-j Bargen was et op[[19 september]] krieg waorbi-j de geallieerden wierden verslaogen deur de Franse-Bataafse tröppen. Het Russisch Monument in Bargen herinnert an den kriege.