Verskil tüsken versys van "Haorlemmerliede en Spaornwolde"

geen bewarkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
webstee = [http://www.haarlemmerliede.nl/ www.haarlemmerliede.nl] |
}}
De gemeente '''Haarlemmerleede en Spaornwolde''' ligt in de Nederlaandse proveensie [[Noord-Hollaand]], met een oppervlaakte van 20,86 bunder. Het gebeed is een rüstigrustig toovlöchsoord as plattelaandsgemeente in de verstedelekten [[Randstad]]. Den anleg van et vri-jetiedsgebeed [[Spaornwolde]] hef den gemeente van een veural boernstraekeboerenstraeke veraanderd in een plaetse, woar ok stadsen geerne mögt kommen om te waandelen, feetsen, vissen, skaatsen, golfen, te geneeten van de natuur en te voaren.
 
Doarnaast besteet er bedrievigheid in den gemeente. De industriegebeeden van [[Halfwegge]] en [[Spaorndam]] bunt zoveul in grootte toogenommentoo-enommen dat zi-j neet meer in een kenschetse van de gemeente meugt ontbrekken.
 
Den gemeente besteet uut de volgende plaetsen:
* [[Penningsveer]]
* [[Spaorndam-Oost]]
* [[SpaornwoudeSpaornwolde (darp)|Spaornwolde]]
 
==Geskiednis==
Op [[27 september]] [[1863]] bunt de gemeentes Houtriek en Polanen Halfwegge en umgaevink en Zuudschalkwiek (teggenwoordigen wiek Schalkwiek in [[Haarlem]] Zuudoos too-evoogd. Noa de inpoldering van et Holtrak, een dele van et [[IJ]], in [[1874]] kwamen er een groot dele laand bi-j: de Holtrakpolder.
 
Op [[1 mei]] [[1927]] was doar een ni-je indealing van de gemeentegrenzen rundummmrundumme Haarlem, waorbiwoarbi-j den gemeente Haarlem steavig wierd uutgebreiduut-ebreid. Den gemeenten Schoten en Spaorndammme gingen op in de gemeente Haarlem.
Veur Haarlemmerleede en Spaornwolde betekenden dit dat de Weerderpolder, en dealen van de Veerpolder, Zuuderpolder en de Romöllepolder an Haarlem wierden afgestoanof-estoan.
 
Op [[1 oktober]] [[1963]] wierd de reste van dizzen polders an Haarlem oavergedragenoaver-edragen. Hierbi-j wierd et darpsken Zuudschalkwiek dele van de gemeente Haarlem.
 
In 1963 en 1970 is een grootngrooten dele van de Holtrakpolder oavergegoanoaver-egoan noar den gemeente [[Amsterdam]]. Dit ging neet zunder stried. Zo wierd [[Ruugoord]], noadat de eurspronkeleke bewonners vort waarn gegoanegoan, bewündbewund deur teggenstaanders van de innoame. Ok den toonmalige burgemeister Frank IjsselmuidenIJsselmuiden hef zich altied fel uut eloatneloaten teggen de uutbreiding van het Amsterdamse HaavngebeedHavengebeed.
 
==Uutgoande verwiezing==
* [http://www.haarlemmerliede.nl/ gemeentelekeGemeenteleke webstee]
*''Webstee van de gemeente Haorlemmerleede. Mit toostemmink is een gedeelte oavergenonmenoaver-enonmen.''
 
==Galleri-je==
Ofbeelding:Spaorndamme_brinker.jpg|Hansjen Brinker in Spaorndamme
</gallery>
 
 
[[Kattegerie:Achterhooks_artikel]]