Verskil tüsken versys van "Enkhuzen"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
K Enkhuze is ewiezig naor Enkhuzen
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 19:
webstee = [http://www.enkhuizen.nl/ www.enkhuizen.nl] |
}}
[[ofbeeldingOfbeelding:Blaeu_1652_-_Enkhuizen.jpg|thumb|300px|left|keerteKeerte van Enkhuzen in 1652, uut Blaeu's Toonneel der Steden]]
 
'''Enkhuzen''' is een stad en gemeente in den regio West-Freesland (regio) in de Nederlaandse proveensie [[Noord-Hollaand]], en ligt doar in het olde gewest [[Westflinge]]. De gemeente ligt an zowal et [[Markermeer]] as et [[Iesselmeer]]. In de gemeente wont 17.811 inwonners op een oppervlaakte van 14,31 bunder (woarvan 1,78 km² woater) In de stad wödwödt nog [[Enkhuzens]] esproaken, een [[West-Frees (dialectgroep)|West-Frees]] [[dialect]].
 
'''Enkhuzen''' is een stad en gemeente in den regio West-Freesland (regio) in de Nederlaandse proveensie [[Noord-Hollaand]], en ligt doar in het olde gewest [[Westflinge]]. De gemeente ligt an zowal et [[Markermeer]] as et [[Iesselmeer]]. In de gemeente wont 17.811 inwonners op een oppervlaakte van 14,31 bunder (woarvan 1,78 km² woater) In de stad wöd nog [[Enkhuzens]] esproaken, een West-Frees (dialectgroep) [[dialect]].
 
==Geskiednis==
Enkhuzen begon heur bestoan in de [[Middeleeuwnmiddeleeuwen]] as haavnhaven- en vissersdarp. Op 9 april 1355 göf Graaf Willem V Enkhuzen [[stadsrechten]] en wierd et samengoan mit het noaber darpnoaberdarp [[Gommerkerspel]], woarvan de kern ongeveer op de plaetse van de huudigehudige Westerkark möt hebben eleggeneleagen. Buutendieks lagen nog et "Oostdarp Enkhuzen" dat woarschienlek verzöppen is bi-j den Sint-Elisabethsvlood van 1421. In 1422 kreggenkreagen de leu toostemmink de resten van de buutendieks eleagen karkkarke of te brekken en binnendieks een ni-je karke te bouwen, dat is noe den Zuuder- of Sint-Pancraskarke. Een hötte later wierd ok anvang gemaaktemaakt mit de bouw van de Westerkarke, en in de wedstried om de grootsten en mooisten karke te bouwen, kwamen duudelekdudelek tot uutdrökking hooveul de vissers van Enkhuzen en de boernboeren van et veurmaligen Gommerkerspel nog aparten gemeenschoppen waarnwaren. In den 15e en 16e eeuwe wierd ok oavergegaanoaver-egoan tot de anleg van haavnshavens en [[Vesten]]. De vestenwarken kreggenkreagen noa een groten stadsuutbreiding an het ende van de 16e eeuwe de vorm woarin zi-j nog steeds duudelekdudelek zichtboar bunt in de stad.
[[ofbeelding:Blaeu_1652_-_Enkhuizen.jpg|thumb|300px|left|keerte van Enkhuzen in 1652, uut Blaeu's Toonneel der Steden]]
Enkhuzen begon heur bestoan in de [[Middeleeuwn]] as haavn- en vissersdarp. Op 9 april 1355 göf Graaf Willem V Enkhuzen [[stadsrechten]] en wierd et samengoan mit het noaber darp [[Gommerkerspel]], woarvan de kern ongeveer op de plaetse van de huudige Westerkark möt hebben eleggen. Buutendieks lagen nog et "Oostdarp Enkhuzen" dat woarschienlek verzöppen is bi-j den Sint-Elisabethsvlood van 1421. In 1422 kreggen de leu toostemmink de resten van de buutendieks eleagen kark of te brekken en binnendieks een ni-je karke te bouwen, dat is noe den Zuuder- of Sint-Pancraskarke. Een hötte later wierd ok anvang gemaakt mit de bouw van de Westerkarke, en in de wedstried om de grootsten en mooisten karke te bouwen, kwamen duudelek tot uutdrökking hooveul de vissers van Enkhuzen en de boern van et veurmaligen Gommerkerspel nog aparten gemeenschoppen waarn. In den 15e en 16e eeuwe wierd ok oavergegaan tot de anleg van haavns en [[Vesten]]. De vestenwarken kreggen noa een groten stadsuutbreiding an het ende van de 16e eeuwe de vorm woarin zi-j nog steeds duudelek zichtboar bunt in de stad.
 
De 17e eeuwe was den blooitied van Enkhuzen. De stad telden de grootsten haeringvlotte van de Nederlaanden, en haddnhadden ok een kamer van de VOC. Ok de [[West-Indische Compagnie]] was in de stad verteagenwoordigd. Deur handelhaandel op de [[Oostzee]]laanden, [[Engeland]], West-[[Afrika]] en Nederlaands-Indië wierd Enkhuzen arg rieke. De stad telden zo'n 25 doezend inwonners, aanzeenlekanzeenlek meer dan noe. In [[1671]] kwam de stroatwegge tussen Enkhuzen en [[Hoorn]] kloar, den eersten in et gewest Holland, woarmet de verbindink met et achterlaand aanzienlekanzienlek verbetterdenverbeaterden.
 
End 17e eeuwe trad et vervalle in. De Engelsen kriege, het verzaanden van de haavnmondhavenmond en saamnkommn van handel op [[Amsterdam]] zorgden doarveur dat Enkhuizen ene van dee sloapstadjens an de Zuuderzee wierd. Met de anleg van de [[Afsluutdiek]] ging uutendelek ok den haeringvisseri-j vort, hoowal er nog langen tied op aandere soorten in het toon ontstoane [[Iesselmeer]] kon wödden evist.
 
==Galleri-je==
Regel 36 ⟶ 34:
Ofbeelding:Enkhuizen_holten_karktoorn.jpg|Holten kark toorn in Enkhuzen
Ofbeelding:Enkhuizen_olde_geavels.jpg|Olde geavels in Enkhuzen
Ofbeelding:Enkhuizen_zuuderzeemuseem.jpg|Uutzich op Zuuderzee museemZuderzeemuseem in Enkhuzen
</gallery>