Verskil tüsken versys van "Haorlemmerliede en Spaornwolde"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Arch (Oaverleg | bydragen)
Geen bewerkingssamenvatting
K Consistentie binnen 't artikel ('ao' in titel)
Regel 19:
webstee = [http://www.haarlemmerliede.nl/ www.haarlemmerliede.nl] |
}}
De gemeente '''Haarlemmerleede en Spaornwolde''' ligt in de Nederlaandse proveensie [[Noord-Hollaand]], met een oppervlaakte van 20,86 km². Het gebeed is een rustig toovlöchsoord as plattelaandsgemeente in de verstedelekten [[Randstad]]. Den anleg van et vri-jetiedsgebeed [[Spaornwolde]] hef den gemeente van een veural boerenstraeke veraanderd in een plaetse, woarwaor ok stadsen geerne mögt kommen om te waandelenkuiern, feetsen, vissen, skaatsenskeuveln, golfen, te geneeten van de natuur en te voarenvaoren.
 
DoarnaastDaornaast besteet er bedrievigheid in den gemeente. De industriegebeeden van [[Halfwegge]] en [[Spaorndam]] bunt zoveul in grootte too-enommen dat zi-j neet meer in een kenschetse van de gemeente meugt ontbrekken.
 
Den gemeente besteet uut de volgende plaetsen:
Regel 31:
 
==Geskiednis==
De gemeente Haarlemmerleede en Spaornwolde is ontstoanontstaon op [[8 september]] [[1857]] deur samenvooging van de gemeenten [[Haarlemmerleede]] en [[Spaornwolde]] Het eurspronkeleke veurstel was om den ni-je gemeente Haarlemmerleede te neumen. Onder drök van verzeuken van inwonners van Spaornwolde is hieraan den name Spaarnwoude too-evoogd. Dit umdat Spaornwolde varreweg het oldsten darp van dee twee was en ok al eeuwnlange as centrum op het gebeed van godsdeenst en onderwies veur darpen in de umgeaving was ontstoanontstaon.
 
Op [[27 september]] [[1863]] bunt de gemeentes Houtriek en Polanen Halfwegge en umgaevink en Zuudschalkwiek (teggenwoordigen wiek Schalkwiek in [[Haarlem]] Zuudoos too-evoogd. NoaNao de inpoldering van et Holtrak, een dele van et [[IJ]], in [[1874]] kwamen er een groot dele laand bi-j: de Holtrakpolder.
 
Op [[1 mei]] [[1927]] was doardaor een ni-je indealing van de gemeentegrenzen rundumme Haarlem, woarbiwaorbi-j den gemeente Haarlem steavig wierd uut-ebreid. Den gemeenten Schoten en Spaorndammme gingen op in de gemeente Haarlem.
Veur Haarlemmerleede en Spaornwolde betekenden dit dat de Weerderpolder, en dealen van de Veerpolder, Zuuderpolder en de Romöllepolder an Haarlem wierden of-estoanestaon.
 
Op [[1 oktober]] [[1963]] wierd de reste van dizzen polders an Haarlem oaver-edragen. Hierbi-j wierd et darpsken Zuudschalkwiek dele van de gemeente Haarlem.
 
In 1963 en 1970 is een grooten dele van de Holtrakpolder oaver-egoanegaon noarnaor den gemeente [[Amsterdam]]. Dit ging neet zunder stried. Zo wierd [[Ruugoord]], noadatnaodat de eurspronkeleke bewonners vort waarnwaren egoanegaon, bewund deur teggenstaanders van de innoameinnaome. Ok den toonmalige burgemeister Frank IJsselmuiden hef zich altied fel uut eloatenuutelaoten teggen de uutbreiding van het Amsterdamse Havengebeed.
 
==UutgoandeUutgaonde verwiezing==
* [http://www.haarlemmerliede.nl/ Gemeenteleke webstee]
*''Webstee van de gemeente Haorlemmerleede. Mit toostemmink is een gedeelte oaver-enonmen.''