Verskil tüsken versys van "Tubbige"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 20:
webstie = [http://www.tubbergen.nl www.tubbergen.nl] |
}}
'''Tubbargn''' (plaatselik: ''Tubbig'', [[Nederlaands]]:''Tubbergen'') is een [[gemiente (bestuur)|gemeantegemeente]] in t noordn van [[Tweante]] ([[pervincie|proveensie]] [[Oaveriessel]]). Op 1 juli [[2006]] had de gemeantegemeente 20.671 inwonners (bron: CBS) en n öppervlakte van 147,40 [[vierkaante kilometer|km²]]. De gemeantegemeente Tubbargn maakt deel oet van de [[gemeenschappelijke regeling|plusregio]] [[Regio Tweante]].
 
Het doarp en de gemeantegemeente heet vanoalds "Tubbig". Tubbargn is een vertweantsing van de officiële naam "Tubbergen". In 't gemeantewapengemeentewoapn stoat dree golden bargen, een verwiezing noar de naam Tubbergen. Mer umdat de naam vanoaldsher "Tubbig" en nich "Tubbargen" is, steet wal vast dat de naam van de gemeantegemeente niks met bargen (of heuvels) van doon hef.
 
De gemeantegemeente Tubbargn völt te kenmearkn as de meest [[Rooms-Katholieke Karke|kattelieke]] gemeantegemeente van Nederlaand. Dit oet zich in ne beheurlik massale kearkgaank en t heugste percentazie [[Christen-Democratisch Appèl|CDA]]-stemmers van heel Nederlaand. Vuural de döarpe rond de heufdplaats Tubbargn bint hechte gemeenschöpn.
 
t Bekeandste in 't doarp Tubbargn is de Sint-Pancratiusbasiliek. De Sint-Pancratiuskaark is in 't joar 2000 deur de paus Johannes Paulus II tot basiliek verheven. De basiliek is gebouwd in neo-gotische stijl. Vrogger stond er op dee plaats een oaldere kaark. De toren van bentheimer zandsteen uut de viefteende eeuw steet d'r nog. De neo-gothische kaark is doar tegen den toren angebouwd.
 
Den oalen toren is eigendom van de burgerlijke gemeantegemeente, net zoas de meest kaarktorens in Nederland dee dateert van veur 1789. Dat de eigendom overging noar de burgerlijke gemeantegemeente is zo geregeld in de Bataafse Staatsregeling van 1789 en dit is in 1806 nog 's bevestigd deur köning [[Lodewijk-Napoleon]]. De kadastrale tenaamstelling van den toren op naam van de gemeente Tubbig hef trouwens nog op zich loaten wachten tot in de jaren '80 van de twintigste eeuw.
 
De basiliek is veural bekend deur de glas-in-lood ramen van vief generaties van de glazeniersfamilie Nicolas. Disse glas-in-lood ramen vormden de inspiratie um joarlijks een evenement in Tubbig te organiseren onder de naam "Glasrijk Tubbergen". Op dit evenement stelt glaskunstenaars uut heel Europa hun glaskunst tentoon.
Regel 37:
 
==Kerne==
De gemeantegemeente Tubbargn hef teen officiële kerne (döarpe) en dree officiële buurtschopn zunder eign kern (Hoarle, Hezingn en Maander). t GemeantehoesGemeentehoes steat in t heufddoarp Tubbargn.
 
Antal inwonners per woonkern op [[1 jannewaori|1 januari]] [[2004]]:
Regel 81:
|}
</TD></TR></TABLE>
<small>Bron: CBS / webstie gemeantegemeente Tubbargn</small>
 
'''GemeantebestuurGemeentebestuur'''
 
*Börgemeister: [[Mervyn Stegers|mr.M.K.M. (Mervyn) Stegers]] (CDA)