Verskil tüsken versys van "Riest (revier)"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Citaot
KGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Ofbeelding:DeReestGezienVanafMolenDeWeert1576.JPG|thumb|right|250px|De Riest ien [[Möppelt]], vanof de stelling van de meule De Weert]]
De '''Riest''' (mangs: '''Rieste''') is een reviertien det begunt ien 't now ofegraven hoogvene tussen [[Slagharen]] en [[De Vaort (plaatse)|De Vaort]]. 't Meandert oaver 35 kilometer op [[Möppelt]] an, daoras 't uutmondt in 't [[Möppelerdiep]]. De Riest streumt an de noordkaante van 't oerstreumdal van de grotere revier de [[Vechte]]. De zudelijke grèenze tussenmaank de pervincies [[Drenthe]] en [[Oaveriessel]] volgt de Riest.
 
Veur Nederlaandse begrippen kuj 't uniek numen det de Riest nog zo stark meandert. Umdet de revier de grèenze van twei pervincies angef, bint erd'r niet eerder as in de jaoren zeubentigzeuventig serieuze plannen ekomen um de Riest te kanaliseren. Deur de veraandernde kiek op netuur en laandschop hebt ze det niet edaone.
 
==Ecologie==
't [[Riestdal]], honderd töt viefhonderd metermèter bried, biedt een rieke voedingsbodem veur de [[stöarke|eileuver]]s die heur opholdt op 't eileuverstesjon [[De Lokkerij]], niet wied van de [[havezate]] [[Havixhorst]]. Ok lèeft erd'r [[Das (dier)|dassen]] en [[vos]]sen en gruit erd'r bezundere bloemen, zoas noordse zegge, grote pimpernel, stief struusriet en 't zöldzame moeraskartelblad, det ze de orchidee van de Riest nuumt.
 
==Cultuurrifferenties==
't Laand bi'j de Riest nuumt ze 't [[Riestenlaand]]. [[Lucas Jonker]] zien [[Drèents]]talige roman ''Harm Boerenlèven an de Riest'' (1939) en 't vervolg ''Harm, de boer van 't Hoogelaand'' (1939) speult humheur daor of.
 
De zanger [[Luuks Nijsingh]] van [[De Balk]] in Oaveriessel hef de Riest bezongen in 't nommer ''Riestenlaand''.
 
De name van 't Plaatsienplaatsien en de vroggere gemiente [[Avereest]], now in de Oaveriesselse [[Hardenbarg (gemiente)|gemiente Hardenbarg]], betiekent 'oaver de Riest'.
 
==Citaot==