Verskil tüsken versys van "Wodan"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Nedersaksisch
KGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Wodan''' ([[Angelsaksisch]], [[Grunnegs]]: ''Woden'', [[Duuts]]: ''Wotan'', [[Fries]]: ''Weda'', [[Scandinavië|ScandinoavischScandinaovisch]]: ''Odin'') is ien van goden uut de olde [[Germaonse religie]], het [[heidendom]]. Wodan is de belaangriekste [[god]] uut het Germaonse godenriek. De middelste daag van de wieke, [[woonsdag]] (Wodansdag), is noarnaor hum vernuumd.
 
Veul vierings in het [[Nedersaksisch]] gebied komt veurt uut de olde religie. VeurbieldEen doarvanveurbield daorvan is het ossehoornblazen, de veurleuper van de midwinterhoorn. De ossehoorn word nog stieds in under aandere het [[Tweante|Tweantse]] gebied gebruukt.
 
Wodan rid altied op zien aachtbienige schimmel (peerd) [[Sliepnir|Sleipnir]]. Hie hef ook twei beudschappers bie zich, de roavenraoven Hugin en Munin die noarnaor de eerde afdoaltafdaolt um te kieken wat zich bij de meinsen in de huzen afspeult.
 
==SunterkloasSunterklaos==
Heugst woarschienlijkHeugstwaorschienlijk is noanao de karstening [[Sunterklaos|Sunterkloas]] in ploatsplaots kommen van Wodan umdat de meinsen moarmaor meuilijk afstoandofstaand kunden doen van de olde gebruken. Zo riedt ze beiden op een schimmel en hef SunterkloasSunterklaos een staf en Wodan een spier in zien haand.
Zo kwaam het ook dat noanao de [[Nederlaandsen Opstaand|Nederlaanse Opstaand]] ([[Tachtigjaorige Oorlog|TachtigjoarigeTachtigjaorige Oorlog]]) de [[kalvinisme|kalvinistische]] predikaanten t SunterkloasfeestSunterklaosfeest wolden ofschaffen, omdat t te veul haaidense eleminten har.
 
==Nedersaksisch==
Regel 14:
*[[Grunnegs]]: ''Woden''
 
==UutgoandeUutgaonde verwiezings==
*[http://www.heidendom.nl/sinterklaas.pdf Verbergt Wodan zich onder die mijter? (pdf)]