Verskil tüsken versys van "'s-Heerenbarg"

1.172 bytes toegevoegd ,  12 jaar geleden
muntrecht + opknap
(muntrecht + opknap)
''' 's-Heerenbarg''' ([[Nederlands]]:'' 's-Heerenberg'') is een stad in de gemeente [[Montferland]], in de previnsie [[Gelderland]] in [[Nederland]]. De stad hef umsgeveerrundumme 8000 inwonersinwonners (2003). 's-Heerenbarg steet bekendbekand um ut [[carnaval]], boaven de grote rivierenriveere is dit hetet Mekka van utet carnaval. DeDen optochtoptochte (zondagszundags met carnaval) is meer dan de moeitemeujte weerd um te bekieken. Met carnaval is 's-Heerenbarg bekendbekand onder de nameas: Waskupenstad. Leuke details bunt, dat zowel [[Burgers' Zoo]] as het [[Afrika Museum]] (tegenswoordigs in Berg en Dal) hun eursprong in 's-Heerenbarg hebt. Het [[Afrika Museum]] is begonnen in het vroggere klooster 'Don Rua' woar tot 1999 Golden Handen evestigd was. De toenmalige poaters, die noar Afrika reisden, beslotten een museum op te richten.
 
==Pim Pandoer en de Heks van 's-Heerenberg==
 
Deur het boekbook "Pim Pandoer en de Heks van 's-Heerenberg" kreegkreg de stad in de 20e20den eeuweeuwe eennen betjen bekendheid. Het verhaal isgeet ebaseerd opoaver eennen olde weduwe met de name [[Mechteld ten Ham]] diedee van verschillende zakenzoaken deur deden vroggerevroggeren 's-Heerenbargse bevolking beschuldigd wodden. Dit vröwken wodden op 26 juli 1605 op de brandstapelbrandstoapel ezet. Algemeen wordtwödt an-enommen dat Mechteld ten Ham deden letsteletsten veur hekseri-je veroordeeldevereurdeelden vrouwe van Nederland is. In 's-Heerenbarg wordtwödt rondrundumme augustus elk joar eennen feest evierd uut eer an de olde weduwe.
 
==Roadhuus==
[[Ofbeelding:Stadhuisbergh.jpg|thumb|Het 16den eeuwsen roadhuus in 's-Heerenbarg.]]
Het "Neije Raethuys" woddenwödden in 1531 ebouwd as vervanging van het "Ailde Raethuys" aan de Kellenstroate. Van olds heeroldsheer is ut roadhuus ut bestuurscentrum van de stad en van het land van den BergeBarge. VergaderingenVergoaderingen van de magistraatmagistroat en van de geërfdengearfden van het graafschapgroafschap [[Bargh]] bunt hier ewest. Doarnoast woddenwödden der recht esprokken. In deden kelderkeller was eennen gevangenisgevängnis en tegenswoordigsvandage is veur het roadhuus eennen schandpaalschandpoal op-esteld. De roadhuisklokke uut 1526 woddenwödden in vrogger tieden ebruukt um de burgersburgerleu bi-j mekare te roepenroopen veur vergaderingenvergoaderingen en bi-j eennen uutbraakuutbroak van een ramp, zoalszoas eennen brandbraand. Het roadhuus woddenwödden in de joaren 1914-1918 restaureerdstaurierd.
 
==Muntrecht==
[[Muntrecht]]: de heern en later graven van den Bargh ontvingen in et midden van den 14den eeuwe muntrechte veur den [[heerlijkheid]] [[Dieren]] van den hartog van [[Gelre]]. Umdat zi-j doar gene andere bezittingen hadden, konden zi-j dit muntrechte nooit ter ploatse uutvoeren en bunt doar in Dieren nooit warkelek munten esloagen. Rundumme [[1577]] wöd doar in 's-Heerenbarg alderbastend völle zilveren en golden munten esloagen met doarop den tekst "in Dieren cusa" (gesloagen in Dieren). Dizze munten voldeejen neet an den wetteleken eisen, moar deur den vermelding ''Dieren'' onttrokken dee heern van Bargh zich an den toozicht (en straffe) van den Duutse keizer.
 
==Trivia==
[[Ofbeelding:Berg Klooster Don Rua Gouden Handen PM07.jpg|thumb|200px|'s-Heerenbarg: 'Golden Handen']]
* Zowal [[Burgers' Zoo]] as het [[Afrika Museum]] (vandage in Barg en Delle) hebt eursprong in 's-Heerenbarg. Et [[Afrika Museum]] is an-evangen in et vroggere klooster 'Don Rua' woar tot 1999 Golden Handen evestigd was. Dee toonmoaligen poaters, dee noar Afrika trokken, beslotten nen museum op te richten
 
==Zee ok:==
*[[Bargh]]
 
==Uutgoande verwiezing==
* [http://wiki.heemkundekringbergh.nl/index.php/Hoofdpagina Berghapedia, de kleinen breur van Wikipedie]
* [http://www.sheerenberg.com Een groten verzoameling infomatieve verwiezingen oaver 's-Heerenbarg]
 
Deur het boek "Pim Pandoer en de Heks van 's-Heerenberg" kreeg de stad in de 20e eeuw een betjen bekendheid. Het verhaal is ebaseerd op een olde weduwe met de name [[Mechteld ten Ham]] die van verschillende zaken deur de vroggere 's-Heerenbargse bevolking beschuldigd wodden. Dit vröwken wodden op 26 juli 1605 op de brandstapel ezet. Algemeen wordt an-enommen dat Mechteld ten Ham de letste veur hekseri-je veroordeelde vrouwe van Nederland is. In 's-Heerenbarg wordt rond augustus elk joar een feest evierd uut eer an de olde weduwe.
 
Het "Neije Raethuys" wodden in 1531 ebouwd as vervanging van het "Ailde Raethuys" aan de Kellenstroate. Van olds heer is ut roadhuus ut bestuurscentrum van de stad en van het land van den Berge. Vergaderingen van de magistraat en van de geërfden van het graafschap [[Bargh]] bunt hier ewest. Doarnoast wodden der recht esprokken. In de kelder was een gevangenis en tegenswoordigs is veur het roadhuus een schandpaal op-esteld. De roadhuisklokke uut 1526 wodden in vrogger tieden ebruukt um de burgers bi-j mekare te roepen veur vergaderingen en bi-j een uutbraak van een ramp, zoals een brand. Het roadhuus wodden in de joaren 1914-1918 restaureerd.
 
{{Montferland}}
2.192

bewarkingen