Verskil tüsken versys van "Terborg"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Kweniston (Oaverleg | bydragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Droadnaegel (Oaverleg | bydragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 2:
[[Ofbeelding:2008 St Georgius Terborg interior.jpg|thumb|St. Georgius-kark]]
 
'''Terborg''' is eenne [[Stad (woonploats)|stad]] in de gemeente [[Olde Iesselstreek]] in de previnsie [[Gelderland]] in [[Nederland]].
 
Terborg, met ruum 4600 inwonersinwonners, is de enige stad van de gemeente. Terborg kreeg in [[1419]] [[stadsrechten]] van de Heeren van Wisch. De stad is vernuumd naar de Burcht (‘ter burght’) van de [[Heeren van Wisch]], dieden ze in de [[12e eeuw|twaalfde eeuw]] aanan de oever van de [[Olde Iessel]] ebouwd hebt. Dèn burcht, waoranwoaran de vroggere gemeente Wisch eureure name danktedankten, is inmiddels verdwenen: het tegenswoordige [[kasteel Wisch]] in Terborg stamt uut de [[13e eeuw|dertiende eeuw]].
 
Terborg hef tegenswoordigs veural eenne winkelfunctie. Der bunt plannen om het centrum van Terborg groots an te pakken: deur de bebouwing aanan de Hoofdstraot en Walstraot en het St. Jorisplein an te passen zal het centrum meer het aanzicht kriegen van eenne gezellige kleine stad. De [[horeca]]functie wordtwödt uut-ebreid en de beide mooie [[karke]]n en kasteel Wisch mutmot nao de geplande herinrichting better tot huneur recht kommen.
De Oranjehof en de prinses Margrietstraot bunt al renoveerd en de jeugd hef een eigen Jongeren Ontmoetingsplaats (JOP) ekregen. In de Kameleon is eenne ruumte als [[jeugdhonk]] in-ericht.
 
Bi-j het [[station]] is korts de woonwiek Veurbroek ebouwd.
 
ElkeElken vri-jdagmiddagjdagmeddag is erd'r markte. Jaorlijks terugkerende evenementen bunt:
* De Terborgse Karmis (eersteeersten zondag van oktober)
* Hemelvaartsmarkte (Hemelvaartsdag)
* het Euregio Vocalisten Concours (in oktober)