Verskil tüsken versys van "Kasteel"

1 byte toegevoegd ,  13 jaar geleden
K
geen bewarkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
KGeen bewerkingssamenvatting
[[Ofbeelding:Huusbargh.jpg|200px|thumb|Kasteel "Huus Bargh" in 's-Heerenbarg]]
 
Een '''kasteel''' (ook wal [[burcht]] enuumd) is eenne versterkteverstarkte woningwonning.
 
Kastelen raaktraakten in de [[Middeleeuwen]] in [[Europa]] in gebruuk. Eerst beston de verstarking allene uut holten palissades, later wodden stenen muren ebruukt.
 
Een kasteel kon eenne versterkteverstarkte [[boerderi-je]] wean of een speciaal gebouwdeebouwde constructie um in tieden van gevoar noarhen te kunnen vluchten.
 
Met de uutvinding van ut [[buskruut]] en [[artillerie]] verloren kastelen huneure [[militaire]] betekenis. Ze woddden vaak um-ebouwd tot deftige huzenhuuze woar het woongenot völle belangrieker was. Later wodden woonhuzen van edelen als noamaakkasteel ebouwd, alsof het ooit verstarkte burchten warenwaarn ewest.
Bij sommige kastelen is de [[militaire]] betekenis uutendelijk helemoal verdwenen.
 
In den [[Achterhoek]] stoat van oldsheer völle kastelen. In de vroggere gemeente [[Vorden]] allene al achte. [[Vorden]] wordtwödt dan ok wal ut 'achtkastelendarp' enuumd. Eén van de oldste en nog zo goed as in olde stoat verkerende kastelen van [[Nederland]] is [[Huus Bargh]] in [['s-Heerenbarg]].
 
Een '[[havezate]]' was in de [[Graafschap Zutfent|Graofschap Zutfent]], [[Oaveriessel]] en [[Drenthe]] een burcht mit bewonersbewonners die speciaole rechten hadden. Hier bunt d'r nog völle van.
 
== Nedersaksisch ==
10.086

bewarkingen