Verskil tüsken versys van "Diem"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Kweniston (Oaverleg | bydragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Droadnaegel (Oaverleg | bydragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 24:
Op plaatse woar now de [[katholieke]] Mariakarke steet, hef toen al een karke estoan. De tegenswoordige karke, dèn in de [[middeleeuwen]] ebouwd is, wordt ok wal de "kathedraal van de [[Liemers]]" enuumd, vanweage de laat-[[gotische]] bouw. Met de [[Reformatie]] wodden de [[karke]] eigendom van de altied klein gebleven [[protestantisme|protestante]] gemeente.
 
In de joaren '50 van de 20e eeuw stelde de gemeente Diem an de protestanten veur: de karke afbrekken of restaureren. Dit vanweage de bouwvallige stoat van ut gebouw. De protestante gemeente was te klein um de karke te kunnen onderholden, loat stoan te kunnen restaureren. De [[pastoor]] van de [[katholieke]] Martinuskarke hef toen een actie op touw ezet um de karke te kunnen oavernemmen en te restaureren. In [[1956]] wodden de karke an-ekocht en restaureerd, noadat de protestanten kort noast de karke huneure eigen ni-je karke hadden ebouwd. Vanaf dat moment had Diem twee [[katholieke]] karken, de st. Martinuskarke en de Mariakarke.
 
De St. Martinuskarke was eenne [[waterstoatskarke]] dèndee in 1850 ebouwd wodden. Umdat de karke in de joaren '70 van de [[20e eeuw]] te bouwvallig wodden, is hi-j in dèn tied vervangen deur een moderner karkgebouw. Deur de terugloop in de karken mos ut karkbestuur in ut begin van disse eeuw eenne moeilijke beslssingbeslissing nemmen: één karke sluten. Dat is de vri-j ni-je Martinuskarke ewodden. In de zommer van 2006 is de karke af-ebrokken um plaatse te maken veur ut woonproject "Meulenvelden" in ut verni-jde centrum.
 
{{Montferland}}